ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
18_11_2017

Loft, κατοικία στου Ψυρρή

Ναταλία Κοκοσαλάκη _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2009
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
100m2
Κόστος
160000€
Διεύθυνση έργου
Ψυρρή, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην περίπτωση του loft στου Ψυρρή μoυ ζητήθηκε να επέμβω σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασσικό, μια από τις ελάχιστες κατοικίες της γειτονιάς, όπου τα περισσότερα κτήρια χρησιμοποιούνται ως χώροι ψυχαγωγίας. Αυτό που ουσιαστικά μου δόθηκε ήταν ένας  άδειος χώρος με ένα πανέμορφο εξωτερικό περίβλημα σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της πόλης.

Η γενική φιλοσοφία μου στην αρχιτεκτονική  είναι να μην προσπαθώ να δημιουργώ ένα τελικό προϊόν, δηλαδή να αποτρέπω τον εαυτό μου από το να επιζητά τον απόλυτο έλεγχο των χώρων που σχεδιάζω.

Στο συγκεκριμένο θέμα με ενδιέφερε περισσότερο η υλική ποιότητα των χώρων που θα σχεδίαζα, παρά η χρήση τους. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης είναι φωτογράφος και η επιθυμία του από την αρχή ήταν να μπορεί να εξερευνά τις προοπτικές κάθε γωνίας του σπιτιού για φωτογραφίσεις μόδας.

Αντίθετα με τις επιταγές της αισθητικής του μοντερνισμού, θεώρησα σκόπιμη την αποσύνδεση του εσωτερικού από το εξωτερικό, έτσι ώστε τίποτα στην όψη του κτηρίου να μην προϊδεάζει για τη σύνθεση υλικών και τις χωρικές σχέσεις που καθορίζουν το εσωτερικό του.  

Η αίσθησή μου στην διαμόρφωση του χώρου με οδήγησε στο να χρησιμοποιήσω αποσπάσματα της αστικής ζωής όπως η ρευστότητα, η ποικιλία, η ευελιξία, η πολλαπλή χρήση, οι αντιφάσεις και η αίσθηση της αναπάντεχης έκθεσης που μπορεί κάποιος να έχει σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον. Οι μορφές και ο σχεδιασμός κάθε γωνίας του loft απεικονίζει γνώριμα στοιχεία της πόλης που ζούμε. Μέσα σε αυτά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις, φινέτσα και τραχύτητα, έντονο φως και σκοτάδι, τυποποιημένα υλικά, αλλά και ακατέργαστες πρώτες ύλες.

Ξεχωρίζει η σκάλα (ράμπα του skate, half pipe, κατασκευασμένη από τον αρχιτέκτονα Ζάχο Βάρφη) που αναφέρεται στην πολυπλοκότητα της κίνησης στη σύγχρονη πόλη, αλλά και σε ένα προσωπικό χαρακτηριστικό του ιδιοκτήτη, που ήταν skater ο ίδιος κατά τη δεκαετία του 1980. Η σκάλα οδηγεί σε μα νέα προσθήκη στο σπίτι, ένα μεσώροφο, που περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο και το συνεχόμενο λουτρό, εκτεθειμένα στον υπόλοιπο χώρο. Ο μεσώροφος φαντάζει σαν ξεχωριστό κτήριο μέσα στο loft.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Επίβλεψη έργου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κουφώματα
Εξωτερικός φωτισμός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2012', έπαινος στην κατηγορία ‘Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2011’.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 1011, 'Βραβεία 2012', τ. 105, 2011, σσ. 128-131.
  • ΔΟΜΕΣ 0512, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής', τόμος Β, τ. 110, 2012, σσ. 24-25.