ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
11_12_2019

Κτήριο πολυκαταστήματος στο Ρέντη

Νίκος Σμυρλής _ 2006

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Εμπόριο
Χρόνος μελέτης
2004
Χρόνος αποπεράτωσης
2006
Συνολική επιφάνεια
8000m2
Επιφάνεια οικοπέδου
6550m2
Διεύθυνση έργου
Λ. Κηφισού 161, Ρέντη, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο του πολυκαταστήματος βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, πρώην βιομηχανική ζώνη, σε οικόπεδο έκτασης οκτώ στρεμμάτων. Το κατάστημα  αναπτύσσεται σε δυο ορόφους με εμβαδόν 4500τμ, και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 6000τμ.

Το οικόπεδο είναι διαμπερές με τη δυτική πλευρά στραμμένη προς την εμπορική περιοχή του Ρέντη όπου βρίσκεται ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης και η κύρια είσοδος του καταστήματος.

Η ανατολική  πλευρά εφάπτεται στον αυτοκινητόδρομο της Λεωφόρου Κηφισού και το κτήριο έχει τοποθετηθεί παράλληλα με το όριο του οικοπέδου στον παραδρόμο της λεωφόρου. 

Στο σημείο αυτό ο αυτοκινητόδρομος περνάει πάνω στη γέφυρα του ανισόπεδου κόμβου της Λ. Π. Ράλλη αφήνοντας ορατό μόνο τον όροφο του κτηρίου στους περαστικούς. Στο ισόγειο με τις πλατφόρμες φόρτο-εκφόρτωσης, εξυπηρετούνται οι ανάγκες του καταστήματος ενώ η όψη του ορόφου προς τον αυτοκινητόδρομο είναι ένας τοίχος-διαφημιστική πινακίδα.

Ο όγκος του κτηρίου καμπυλώνει προς τις πλάγιες πλευρές του και γίνεται αντιληπτός σαν μια συνεχής επιφάνεια από τις δυο κατευθύνσεις των λωρίδων κυκλοφορίας. Σε κάτοψη είναι σχεδιασμένο σαν ένα μη ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με τμήματα κύκλου για στις τέσσερεις γωνίες του. Ο όγκος του κτηρίου έχει κανονικό σχήμα και κόβεται για να σηματοδοτήσει το σημείο της εισόδου στη δυτική όψη. Η κόκκινη ορθογώνια εγκοπή στον όγκο διαφοροποιείται μορφολογικά και με τη χρήση υαλοπετάσματος  προστατευμένου με γρίλιες σκίασης. Στην ανωδομή, τον φέροντα οργανισμό συνθέτει ένας μεταλλικός σκελετός με πλαγιοκάλυψη από σύνθετο θερμομονωτικό πέτασμα-πάνελ και οπλισμένο σκυρόδεμα στην επαφή με το έδαφος. Τα πάνελ αλουμινίου δημιουργούν μια συνεχόμενη μεταλλική λωρίδα που περιβάλλει το κτήριο. Στην ανατολική όψη, προς τον αυτοκινητόδρομο, η μεταλλική λωρίδα στενεύει για να αποκαλυφθούν οι εγκοπές από γυμνό μπετόν της ζώνης φόρτο-εκφόρτωσης.

Το κτήριο σαν αντικείμενο-εξάρτημα έχει εκτεθειμένα λειτουργικά μέρη.

Η συνεχής λεία λωρίδα πλαγιοκάλυψης, οι διάφορες εγκοπές στον όγκο του, τα μηχανήματα στο δώμα, οι γρίλιες χαμηλής κλίσης είναι μορφολογικά στοιχεία βιομηχανικής επεξεργασίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Αρχιτέκτων
Μελέτη εφαρμογής
Ε. Αγριαντώνη Αρχιτεκτονικό Γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Αρχιτεκτονικά Θέματα, τ. 43, 2009, σσ. 190-191.