ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
25_06_2017

Κτήριο κατοικιών στο λόφο Φιλοπάππου

Δημήτρης Θωμόπουλος _ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2009
Συνολική επιφάνεια
387m2
Επιφάνεια οικοπέδου
180m2
Διεύθυνση έργου
Οδός Βουτιέ 4, Φιλοπάππου, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Φιλοπάππου, με πρόσωπο σε ένα μικρό πάρκο σε επαφή με το δυτικό τμήμα της περιφερειακής οδού στα Άνω Πετράλωνα. Η περιοχή έχοντας υπάρξει προσφυγικός συνοικισμός, αποτελείται από μικρά οικόπεδα συνεχούς και χαμηλής δόμησης. Ο χαρακτήρας της έτσι διατηρεί ακόμη τα στοιχεία εκείνα που διακρίνουν την ελληνική γειτονιά, κοινωνικές σχέσεις μεταξύ κατοίκων και βλέμματα. Παράλληλα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο μεταίχμιο, πυκνού αστικού ιστού και αδιατάρακτου φυσικού αθηναϊκού τοπίου.

Το ζητούμενο από την ιδιοκτήτρια τεχνική εταιρία κτηριολογικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τους αυστηρούς περιορισμούς δόμησης της περιοχής εξαιτίας της γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο και το ιδιαίτερα μικρό μέγεθος του οικοπέδου εν πολλοίς περιόρισαν και τελικά καθόρισαν πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές. Η δομή του κτηρίου εκφράζεται στον όγκο και την όψη του. Τρία κατακόρυφα τοιχεία από ανεπίχρηστο οπλισμένο σκυρόδεμα που κλείνουν ισόπαχα στην στέψη τους οριοθετούν τις δύο μεσοτοιχίες δημιουργώντας ένα καθαρό γεωμετρικό πρίσμα που ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα μικρά σπίτια της περιοχής. Παράλληλα δημιουργούν στην κάτοψη δύο διακριτές ζώνες. Στη μία τοποθετούνται οι κύριοι χώροι χρήσης των διαμερισμάτων και στην άλλη τοποθετείται στην κύρια όψη το κλιμακοστάσιο και στο πίσω μέρος το υπνοδωμάτιο και το λουτρό. Η κυρίως ζώνη των χώρων διημέρευσης παραμένει διαμπερής με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που ενοποιούν τους εσωτερικούς με τους ίδιου πλάτους εξωτερικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο η θέαση προς βορρά του λόφου Φιλοπάππου και προς Νότο του Πειραιά είναι απρόσκοπτη από κάθε εσωτερικό σημείο των διαμερισμάτων. Το κλιμακοστάσιο επενδύεται με ισχυροποιημένο γυαλί επιτρέποντας με την διαφάνειά του την από έξω διακριτική θέαση της εσωτερικής κίνησης.

Σήμερα, σε κοντινό οικόπεδο, άμεσα ορατό από το ήδη υλοποιημένο κτήριο, σχεδιάσαμε και κατασκευάζεται ένα ίδιας κλίμακας κτήριο το οποίο πλέον αναπτύσσει μια διαλεκτική με το προϋπάρχον, μετατρέποντας και τα δύο σε ένα αλληλοσχετιζόμενο ζεύγος.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Φύτευση δώματος
Κουφώματα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2010', καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2007-2009.
Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013