ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_10_2019

Κτήριο καταστημάτων

ArTA - Θάνος Αθανασόπουλος _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Εμπόριο, Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Συνολική επιφάνεια
420m2
Επιφάνεια οικοπέδου
2800m2
Διεύθυνση έργου
Κρέστενα, Ηλεία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στην είσοδο του χωριού Κρέστενα, σε στενόμακρο οικόπεδο περίπου τριών στρεμμάτων, του οποίου η μεγάλη νοτιο-ανατολική πλευρά βρίσκεται σε επαφή με τη βασική επαρχιακή οδό. 

Οι βασικές επιλογές της πρότασης διαφοροποιούνται από τη συνήθη περίπτωση των πανταχόθεν ελεύθερων εμπορικών κτηρίων, που εδράζονται σε ένα τσιμεντένιο πλάτωμα με θέσεις στάθμευσης αποκομμένα από τον περίγυρό τους. Περισσότερο από το ήμισυ του οικοπέδου έχει παραμείνει άθικτο και όλα τα δέντρα έχουν διατηρηθεί. Μόνο η λωρίδα μεταξύ του κτηρίου και του κεντρικού δρόμου έχει διατεθεί για τη στάθμευση και, ως εκ τούτου, διαμορφωθεί με σκληρό υλικό. Ο χώρος φορτοεκφόρτωσης έχει τοποθετηθεί στη στάθμη του υπογείου με τρόπο που περιορίζει την οπτική όχληση από τη λειτουργία του.

Ως αντιστάθμισμα της μεγάλης επιφάνειας κάλυψης, που τυπικά καταλαμβάνουν τα εμπορικά κτήρια, έχει δοθεί προσοχή στην αξιοποίηση του δώματος. Είναι βατό και μεγάλο τμήμα του έχει φυτευτεί, ενώ το υπόλοιπο έχει διαμορφωθεί με αναβαθμούς σε πλεονεκτικό υπαίθριο χώρο με αξιόλογη θέα προς τα γύρω βουνά. Το χαμηλό στηθαίο του είναι επενδεδυμένο με αδρό τοπικό πωρόλιθο και υπογραμμίζει τη θέα στα γύρω βουνά. Το δώμα θα αποτελέσει χώρο εκτόνωσης του ορόφου, που θα λειτουργήσει ως κατάστημα εστίασης, αν και προσωρινά έχει μετασκευασθεί σε κατοικία.

Η βορειοδυτική όψη έχει περιορισμένα ανοίγματα, δημιουργώντας μια προστατευμένη ‘πλάτη’ προς τη βλάστηση, με ‘οικιακό’ χαρακτήρα φιλικό προς τις γύρω μονοκατοικίες. Οι νότιες και ανατολικές όψεις έχουν εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες σε ρυθμική, αλλά όχι κανονική, εναλλαγή με τα φέροντα τοιχία σκυροδέματος.

Η πρόσοψη του κτηρίου, με τη σύγχρονη γραμμή του, συνιστά μια περίεργη παρουσία μέσα στο πλαίσιο μιας  μικρής ελληνικής  πόλης. Τα υλικά των επιφανειών, όμως, είναι οικεία στην περιοχή, καθώς κυριαρχεί ο σοβάς σε χρώμα λευκό και ώχρας, ενώ επιλεγμένες επιφάνειες είναι επενδυμένες με θραπιναρισμένο τοπικό πωρόλιθο που ανακαλεί το αξιόλογο πώρινο Ηρώον του χωριού, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Μελέτη φωτισμού
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2014', έπαινος στην κατηγορία 'Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2009-2013'.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0813, 'Βραβεία 2014', τ. 122, 2014, σσ. 84-91.