ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
24_10_2019

Κτήριο γραφείων στον Ταύρο

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
10145m2
Διεύθυνση έργου
25ης Μαρτίου 12, Ταύρος, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

H όλη σύνθεση βασίζεται στη λογική μιας ενιαίας μπετονένιας επιφάνειας που περικλείει τους δύο βασικούς κτηριακούς όγκους και τον ελεύθερο χώρο, με μια κίνηση. Η επιφάνεια αυτή είναι από εμφανές μπετόν, είναι κεκλιμένη και περιβάλλει τα κτήρια εξωτερικά με μείωση ύψους στην νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου στη συμβολή Θεσσαλονίκης και Τεώ. Η βορειοδυτική όψη του μεγάλου κτηρίου είναι το εσωτερικό της όλης σύνθεσης, έχει διαφάνεια και προστατεύεται από ένα πλέγμα σε απόσταση 5 μέτρων από το κτήριο. Ο χώρος μεταξύ πλέγματος και υαλοστασίου ορίζει την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο. Εσωτερικά, το κεντρικό κλιμακοστάσιο διαμορφώνεται από ένα αίθριο με φώς από την οροφή. Η λειτουργική σύνδεση των κτηρίων στο σημείο της εισόδου, επιτυγχάνεται με μια γέφυρα σε όλους τους ορόφους. 

Το κτήριο στο σύνολο του έχει μελετηθεί ενεργειακά ώστε να επιτυγχάνει σωστές συνθήκες φωτισμού και αερισμού για τους εργαζόμενους. Στα γυάλινα τμήματα των ορόφων περιμετρικά του κτηρίου χρησιμοποιείται μεταλλικό πλέγμα που λειτουργεί ως σκίαστρο. Στη νοτιοδυτική όψη η σκίαση επιτυγχάνεται επίσης με κατακόρυφα σκίαστρα σε εγκάρσια τοποθέτηση που δίνουν την εντύπωση της τομής στο τελείωμα του κτηρίου. Η κατανομή των ημιυπαίθριων χώρων στους ορόφους σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εναλλάσσονται με τους κλειστούς χώρους των γραφείων δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται από φύτευση με δέντρα και θάμνους σε ζώνες εγκάρσια στο μεγάλο μήκος του κτηρίου. Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου αποτελεί ένα θεματικό πάρκο αρωματικών φυτών.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Συστήματα αλουμινίου