ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
05_12_2020

Κτήριο γραφείων εταιρείας 'ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ'

Ιωάννης Βικέλας _ 1977

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος μελέτης
1973
Χρόνος αποπεράτωσης
1977
Συνολική επιφάνεια
10000m2
Επιφάνεια οικοπέδου
7500m2
Διεύθυνση έργου
Εθνικής Αντιστάσεως & Αγησιλάου, Χαλάνδρι, Αττική
Υπόγειο
12000 m2

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο κτήριο αυτό, οι όροφοι στηρίζονται από τους κεντρικούς πυρήνες των κλιμακοστασίων και τα περιμετρικά τοιχία σε εγκάρσια διάταξη, χωρίς την παρουσία άλλων ενδιάμεσων υποστηλωμάτων. Το σώμα του κτηρίου εξέχει με τη μορφή μεγάλων προβόλων στις δυο στενότερες όψεις, διαμορφώνοντας εσοχή στο μέσο τους. Αντίστοιχα, δημιουργούνται στοές περιμετρικά του ισογείου και διακόπτεται η καθ’ ύψος ανάπτυξη του όγκου με ημιυπαίθριες ζώνες στις στάθμες του τέταρτου και του τελευταίου ορόφου, οργανώνοντας το στερεό με βάση, κορμό και στέψη.

Σε αντίθεση προς τα κάθετα στοιχεία από λευκό μπετόν, το κέλυφος επενδύεται με πράσινους μη ανακλαστικούς υαλοπίνακες σε ζώνες ορόφων, με σύστημα υαλοπετάσματος σε αφανή στήριξη και με οριζόντια μεταλλικά στοιχεία που εξέχουν ελάχιστα από τα όρια των πλακών του μπετόν, τα μέτωπα των οποίων επενδύονται με μαύρα μεταλλικά πετάσματα. Στο ισόγειο χωροθετήθηκε κατάστημα τράπεζας, με ημιώροφο και ανεξάρτητη είσοδο στο ισόγειο, ενώ στην ανώτερη στάθμη αναπτύχθηκαν οι χώροι διοίκησης και αναψυκτήριο. Στο πρώτο υπόγειο προβλέφθηκε συνεδριακός χώρος με εστιατόριο και βοηθητικές χρήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν τρεις επιπλέον υπόγειες στάθμες στάθμευσης οχημάτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Βιβλιογραφία
  • Ι. Βικέλας, Εκδόσεις Καπόν, 2010. 
Δημοσιεύσεις
  • Έλληνες Αρχιτέκτονες 3 (Παρουσίαση αρχιτεκτονικής Ι. Βικέλα), Ετήσια Έκδοση Αρχιτεκτονικά Θέματα, Τεύχος Νο 21, 1987. 
  • Οι ουρανοξύστες & η Ελληνική εξαίρεση (Συνέντευξη με τον Ι. Βικέλα), Εφημερίδα Η Καθημερινή, 29-3-2008.
Εκθέσεις
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010, Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο oδού Πειραιώς), 7 Ιουνίου 2010 – 25 Ιουλίου 2010.