ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_07_2019

Κουτούντο - Προσθήκη σε εξοχική κατοικία

AREA - Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2010-2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
62m2
Επιφάνεια οικοπέδου
4000m2
Διεύθυνση έργου
Βουρκάρι, Κέα, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αύξηση των αναγκών της οικογένειας σε χώρο, υπαγόρευσαν τη δημιουργία μιας μικρής προσθήκης στην υπάρχουσα εξοχική κατοικία στο Βουρκάρι Κέας. Σε αυτό το μικρό έργο, πρωταρχικό ρόλο έπαιξε η επιθυμία για όσο το δυνατόν πιο αρμονική ένταξη της επέκτασης, χωρίς να επιβαρύνεται οπτικά το τοπίο. Το επικλινές οικόπεδο οργανώνεται σε αναβαθμούς με ξερολιθιές που συγκρατούν το χώμα, δημιουργώντας γραμμικούς κήπους με αμφιθεατρική θέα του κόλπου. Η παραδοσιακή τεχνική του «κουτούντο», ενός στενού διαδρόμου που χωρίζει την υπάρχουσα κατοικία από το βράχο, προστατεύοντάς την από την υγρασία, αποτελεί το θεμέλιο της πρότασης: το υπάρχον κουτούντο διαπλατύνεται και η προσθήκη δημιουργείται από την παράλληλη επανάληψη της ξερολιθιάς. Η νέα τυπολογία ευνοεί τη αμεσότητα με τη βλάστηση και το έδαφος, παρά την πανοραμική θέα, ακολουθώντας την φορά των ξερολιθιών. Τα περιστρεφόμενα ανοίγματα εντείνουν αυτήν την εντύπωση, με το υπνοδωμάτιο και το λουτρό να ανοίγουν κατευθείαν στον πλούσιο κήπο. Ταυτόχρονα, η επέμβαση είναι αόρατη από τη θάλασσα αφού ο πέτρινος τοίχος της προσθήκης ταυτίζεται οπτικά με τις ξερολιθιές που οργανώνουν τον κήπο σε πλατώματα. Μπροστά από την νέα προσθήκη, μια γραμμική ξύλινη πέργκολα με χώρο καθιστικού, που ανοίγεται στη θέα του κόλπου, είναι η μόνη ορατή κατασκευή.

Κατά την κατασκευή τόσο της προσθήκης όσο και των ξερολιθιών, χρησιμοποιήθηκε πέτρα της περιοχής, που λαξεύτηκε επί τόπου από ντόπιους τεχνίτες, ενώ οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε μόνο στα θεμέλια, σε ζώνες ενίσχυσης και στην πλάκα της οροφής. Η βιοκλιματική λειτουργία του κουτούντου, με το φυσικό δροσισμό που παρέχει κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, συμπληρώνεται από το φυτευτό δώμα με ξηροφυτική βλάστηση, που αυξάνει την θερμική μάζα της κατοικίας και συμβάλει περαιτέρω στην αρμονική ένταξή της στο τοπίο. Ανάμεσα στις ξερολιθιές κατασκευάζεται δεξαμενή συλλογής ομβρίων που εξασφαλίζει την κάλυψη των ετήσιων αναγκών άρδευσης του κήπου.

Το νέο κουτούντο λειτουργεί και ως υποδομή (φρεάτιο) για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, προσδίδοντας ευελιξία τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και της κατοίκησης. Μέσα από την απλότητα της σύλληψης της μικρής αυτής προσθήκης, μπορεί κανείς να οραματιστεί την ενοποίηση προγράμματος, τοπίου και δικτύων υποδομής σε μία αδιάσπαστη ενότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Μελέτη φύτευσης