ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Κέντρο Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σπύρος Γιωτάκης, Άγις Μουρελάτος _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Διεύθυνση έργου
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα, Αττική
Διαγωνισμός
Α' βραβείο σε πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το νέο κτήριο της Λυρικής Σκηνής και Εθνικής βιβλιοθήκης, θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αναγνώρισης της πόλης που βιώνουν καθημερινά µ’ ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Θα αποκαλύπτει δηλαδή, τη σχέση της πόλης µε τη θάλασσα και το υπάρχον Αττικό τοπίο, αλλά κυρίως θα ανακατασκευάζει τη σχέση των κατοίκων µε τον δηµόσιο χώρο.

Η πρόταση µας αναγνωρίζοντας την αλλαγή αυτή έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισµό της σχέσης του δηµοσίου χώρου της ευρύτερης περιοχής, µε το νέο μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο της οικοδοµής. Επιδιώκεται δηλαδή, η ανάπτυξη μίας διαλεκτικής σχέσης του επισκέπτη-παρατηρητή µε το χώρο του εν εξέλιξη εργοταξίου, όχι όµως ως έκθεµα, αλλά ως ένα ερέθισµα του µελλοντικού κατοικείν της Αθήνας.

Το  Κέντρο Επισκεπτών επικάθεται σε µια υπερυψωμένη  μεταλλική πλατφόρμα, που αιωρείται πάνω από την υπάρχουσα πεζογέφυρα (εσπλανάδα). Στεγάζεται µε ένα ραδινό μεταλλικό στέγαστρο, που φαίνεται σαν να αιωρείται, στηριζόμενο σε μεταλλικές κυκλικές κολόνες. Το περίβληµα του κτηρίου υλοποιείται µε συρόμενες επάλληλες τζαμένιες επιφάνειες, που τοποθετούνται ανεξάρτητα από τις κολόνες του στεγάστρου και δίνουν την δυνατότητα της απόλυτης διαφάνειας αλλά και της μετάλλαξης του κλειστού χώρου σε ανοιχτό.

Στην ΝΑ πλευρά το περίβληµα του κλειστού χώρου ολισθαίνει πέραν της πλατφόρµας, µε διάφανο δάπεδο. Το ελαφρύ στέγαστρο επεκτείνεται πέραν του τζαµένιου περιβλήµατος, δηµιουργώντας στεγασµένες ζώνες προστασίας και σκιασµού. Στο ΒΔ και ΒΑ τµήµα του Κέντρου Επισκεπτών ο εσωτερικός χώρος, επεκτείνεται και ενοποιείται µε τον εξωτερικό χώρο της πλατφόρµας, δίνοντας την δυνατότητα υπαίθριων εκθέσεων και χώρου στάσης.

Τέλος, στόχος µας είναι δηµιουργία µιας κατασκευής ήπιας κλίµακας (καθόλου ανταγωνιστικής µε το εξελισσόµενο οικοδόµηµα), που λειτουργεί σαν ένα ανάλαφρο-διάφανο σηµείο στάσης (αφήνοντας όλο το γύρω περιβάλλον να εισρέει σε αυτό), προσφέροντας στον επισκέπτη την δυνατότητα ανάγνωσης των φάσεων κατασκευής του σηµαντικού οικοδοµήµατος µέσω ενός οργανωµένου χώρου ηρεµίας, συγκέντρωσης και ενηµέρωσης.