ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
09_12_2019

Κεντρικά γραφεία του οργανισμού 'Αθήνα 2004'

ΔΟΜΟΡΙΝΘΟΣ - Αγαλιανή Μπόμπου-Αραχωβίτου, Γιώργος Αραχωβίτης & Συνεργάτες Ε.Ε. _ 2003

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος μελέτης
2001-2002
Χρόνος αποπεράτωσης
2003
Συνολική επιφάνεια
60000m2
Διεύθυνση έργου
Αλέκου Παναγούλη, Νέα Ιωνία, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι πρώην εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας ‘Μουταλάσκη’ στην υποβαθμισμένη συνοικία της Νέας Ιωνίας, μετατράπηκαν σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, αποτελούμενο από επτά κτήρια, συνολικού δομημένου εμβαδού 30.000m2 πάνω από την επιφάνεια της γης, με τους ανάλογους υπόγειους χώρους. Το οικόπεδο, που καταλαμβάνει ένα πλήρες οικοδομικό τετράγωνο, έχει εμβαδόν περίπου 21.000m2. Οι ανακαινισμένοι χώροι γραφείων αρχικά στέγασαν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ‘Αθήνα 2004’ και τώρα είναι η έδρα μιας από της μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Η ανάπλαση του παλαιού βιομηχανικού συγκροτήματος που αποτελείται από κτήρια διαφορετικών χρονικών περιόδων, αποτέλεσε περίπλοκο και προκλητικό εγχείρημα. Ζητήματα που απασχόλησαν τους μελετητές ήταν η σχέση μεταξύ υφισταμένων και νέων κτηρίων, η φύση αυτή καθαυτή του περιβάλλοντος ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, καθώς και η σχέση του συγκροτήματος με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό. Το πρώτο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τόλμη. Σε κάποιες περιπτώσεις τα παλαιά κτήρια απογυμνώθηκαν εντελώς για να αποκτήσουν μια νέα όψη κατασκευασμένη από σύγχρονα υλικό. Σε άλλες περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν τα πρωτογενή υλικά, με αποτέλεσμα μια πιο αδρή μορφή. Με τον τρόπο αυτό τα νέα κτήρια πήραν τη θέση τους σε ένα σύμπλεγμα βελτιωμένης δομικής και υλικοτεχνικής ποιότητας. Η αντιδιαστολή αυτή υπηρέτησε ιστορικές αξίες ενώ πέτυχε ταυτόχρονα μια πιο δημιουργική συγκρότηση.

Η νέα χρήση του κτηριακού συγκροτήματος έθεσε ζητήματα σχετιζόμενα με τη φύση του χώρου και με τη λειτουργία του. Οι αρχιτέκτονες αναγνώρισαν την πρότερη βιομηχανική χρήση και επιχείρησαν να αναδημιουργήσουν την εργοστασιακή ατμόσφαιρα: έναν ευμεγέθη εστιακό χώρο όπου οι άνθρωποι να εντάσσονται διαδραστικά στον χώρο των κτηρίων και να κινούνται χωρίς ασυνέχειες από το ένα κτήριο στο άλλο μέσα οπό αίθρια, γέφυρες και γυάλινες πασαρέλες, σε ένα περιβάλλον λειτουργικής, χωρικής και οπτικής συνοχής. Ο μεγάλος ανοιχτός χώρος καταμεσίς του συγκροτήματος σχεδιάστηκε σαν 'δημοσιά' για να εξυπηρετεί σαν χώρος συνάντησης του όλου συμπλέγματος .

Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, απορρίφθηκε η λύση της διαμόρφωσης μεγάλων μονολιθικών όγκων, και αντ' αυτής προκρίθηκε η ανάμειξη κτηρίων διαφόρων όγκων και κλιμάκων. Διαμορφώθηκε έτσι μια δυναμική που είναι εμφανής τόσο στο ίδιο το κτηριακό συγκρότημα όσο και στη σχέση του με τον πέριξ αστικό ιστό. Το συγκρότημα παρέχει πλήρως εξοπλισμένα γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και χώρους για το προσωπικό καθώς και συνεδριακό κέντρο και αίθουσα διασκέψεων, ενώ προβλέπονται διάφορες υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως εκθεσιακοί χώροι, κυλικεία και εστιατόρια. Περιλαμβάνεται επίσης ένας υπόγειος χώρος στάθμευση ς αυτοκίνητων χωρητικότητας 700 οχημάτων.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0506, 'Νέα κτήρια γραφείων - Ελλάδα', τ. 47, 2006.