ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_01_2019

Κατοικία V

griik architects - Κ. Γρίβας, Α. Κυριακίδη _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
352m2
Επιφάνεια οικοπέδου
390m2
Κόστος
460000€
Διεύθυνση έργου
Χρήστου Κεφαλά 5, Αδάμες, Νέα Κηφισιά, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία σχεδιάστηκε για τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας και ενός ζευγαριού ηλικιωμένων.  Η κύρια κατοικία καταλαμβάνει τα δύο άνω επίπεδα (ισόγειο και όροφο), ενώ ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα και βοηθητικοί χώροι διαμορφώνονται στο κατώτερο επίπεδο. 

Η διάρθρωση της οικίας γίνεται εμφανής με τη διαφοροποίηση μεταξύ του σκουρόχρωμου και διάτρητου ισογείου, που φιλοξενεί τους δημόσιους χώρους της κατοικίας, και του λευκού ορόφου που φιλοξενεί τους ιδιωτικούς χώρους των υπνοδωματίων. 

Ολόκληρη η κατοικία στρέφεται στον ήλιο και παρακολουθεί τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια του έτους και της ημέρας. Προσαρμόζεται στο σχήμα του οικοπέδου, σχηματίζοντας μια αγκαλιά (V), ώστε όλοι οι κύριοι χώροι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) να λαμβάνουν άπλετο ηλιασμό τις επιθυμητές ώρες και εποχές. Η βορειοδυτική πλευρά, που είναι και η κύρια όψη της οικίας, είναι συμπαγής προστατεύοντας το εσωτερικό από τους δυνατούς βοριάδες και τον καλοκαιρινό δυτικό ήλιο. 

Στον όροφο, για παράδειγμα, η ζώνη διαδρόμου, λουτρών και σκάλας προστατεύει τα τρία υπνοδωμάτια από τους κρύους ανέμους και τον καυτό δυτικό ήλιο. Τα δωμάτια ανοίγονται κυρίως προς το νότο με μεγάλα ανοίγματα που αφήνουν το φως να εισχωρήσει βαθιά κατά το χειμώνα. 

Οι εξωτερικοί χώροι, βεράντες, αυλές, κήπος, βοτσαλωτά δώματα, εσωτερικά κηπάρια, αντιμετωπίστηκαν ως «δωμάτια» στα οποία προεκτείνονται οι καθημερινές δραστηριότητες. Οι αναλογίες, η τοποθέτηση και ο προσανατολισμός τους δημιουργούν χώρους φιλόξενους αλλά και ανοιχτούς στη θέα και τον ορίζοντα, ενώ η τυπολογική τους ποικιλία ενισχύει την πλούσια εμπειρία του χώρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Γιάννης Παπακωνσταντίνου (Αγαπάκης Μελετητική)
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων
Επίβλεψη έργου
Μελέτη επίπλωσης
Φωτογραφία
Μιλτιάδης Ιγγλέζος (εικόνες 1-9, 11, 14, Κ. Γρίβας)

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
Διακρίσεις
  • Πρόκριση στην 4η θέση ως πρώτο έργο νέων αρχιτεκτόνων, Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2011.
Εκθέσεις
  • 14F/21G Νέοι Έλληνες και Γάλλοι Αρχιτέκτονες, Νέο Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς, (08/02 – 24/03), 2012.
  • 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Νέο Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς, (16/09 – 28/11), 2010.
  • “WALLS”, 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, Πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου, Πάτρα, (21/11 – 20/12). Συμμετοχή με δύο έργα: Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας και "V-House", 2009.
Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών (Design + Art in Greece), Ετήσια Επιθεώρηση, παρουσίαση του αρχιτεκτονικού γραφείου griik architects και παρουσίαση 2 έργων (V-house, Thesquarehouse), τ. 42, 2011, σσ. 38-45.
  • ΔΟΜΕΣ 0410, ‘Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Α’, τ. 89, 2010, σσ. 152-153.
  • 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Κατάλογος Έκθεσης, Ε.Ι.Α., 2010, σσ. 72-73.
  • “WALLS”, 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Κατάλογος Έκθεσης, Πάτρα 2009, σσ. 34-37.