ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
12_04_2021

Κατοικία στον Προυσό

Έλενα Καπομπασοπούλου, Αχιλλέας Κακκάβας _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
56m2
Επιφάνεια οικοπέδου
260m2
Διεύθυνση έργου
Προυσό, Ευρυτανία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μέλος ενός μικρού ορεινού οικισμού, η εξοχική κατοικία σχεδιάσθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μια τριμελούς οικογένειας, με έμφαση στις ανάγκες διημέρευσης.

Κατασκευασμένη στο αποτύπωμα προϋπάρχοντος κτηρίου και με δεδομένη μικρή  κάλυψη, η κατοικία έχει αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο δημιουργήθηκαν οι χώροι διημέρευσης και στο δεύτερο οι χώροι διανυκτέρευσης. 

Το καθιστικό έχει μεσημβρινό προσανατολισμό με θέα το ελατόδασος και άμεση σύνδεση με τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας. Το δεύτερο επίπεδο υποχωρεί επάνω από τον χώρο του καθιστικού, αναδεικνύοντάς το ως το κύριο μέρος της κατοικίας και σχηματίζει πατάρι πολλαπλής χρήσης. Το κυρίως υπνοδωμάτιο χωροθετήθηκε αντιδιαμετρικά του καθιστικού, για λόγους ηχητικής μόνωσης και αξιοποίησης του ανατολικού προσανατολισμού. 

Η επιλογή των υλικών στο εξωτερικό και το εσωτερικό της κατοικίας στηρίχθηκε, κατά μεγάλο βαθμό, στην επιδίωξη βιώσιμης και αρμονικής συνύπαρξης με το τοπίο. Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από πέτρα κατεδαφισμένου γειτονικού κτηρίου και έχουν πάχος 50cm. Η στέγη έχει μεγάλη κλίση για την εύκολη απομάκρυνση του χιονιού και είναι κατασκευασμένη από ξύλο, επεξειργασμένο σε τοπικό εργαστήριο. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0115, Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2015', 2015