ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
11_12_2019

Κατοικία στον Πειραιά

Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης _ 2006

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2003-2004
Χρόνος αποπεράτωσης
2006
Διεύθυνση έργου
Πειραιάς, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μελέτη αφορά σε δύο κατοικίες με ανεξάρτητες εισόδους σε συνεχές σύστημα στον Πειραιά. Η έντονη κλίση του οικοπέδου και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς και η θέα προς τη θάλασσα, είναι τα βασικά δεδομένα που καθόρισαν την διάταξη των επιπέδων των κατοικιών. Οι είσοδοι βρίσκονται στα δύο άκρα της όψης με μεγάλη υψομετρική διαφορά που καθορίζεται από τον δρόμο/δημόσια σκάλα. Προκειμένου να προσαρμοστούν στις έντονες κλίσεις οι χώροι των κατοικιών αρθρώνονται σε πολλαπλά επίπεδα.

Η εντυπωσιακή θέα του οικοπέδου υπαγόρευσε την επικράτηση μεγάλων ανοιγμάτων και ημιυπαιθρίων χώρων στην πίσω/ανατολική όψη του κτηρίου. Σε αντίθεση, η όψη προς τον πεζόδρομο παραμένει στο μέγιστο δυνατό βαθμό κλειστή.

Η σύνθεση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη μετάβαση από την κλειστή αστική όψη στο δρόμο προς την ανοικτή όψη προς τη θάλασσα με μια υβριδική δομή ελεύθερης κάτοψης προς τη θέα και κλειστής χωροκάτοψης προς την πόλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0510, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2010, Τόμος Β', τ. 90, 2010.