ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
08_03_2021

Κατοικία στον Οξύλιθο

Εργαστήριο 66 - Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης _ 1973

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
1973

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία είναι κτισμένη στην απότομη πλαγιά ενός υψώματος, απέναντι από το χωριό Οξύλιθος, κοντά στην Κύμη. Θέα: ανατολικά η ακτή και η θάλασσα (Στόμιο), στο βοριά το χωριό Οξύλιθος, δυτικά το εσωτερικό της Εύβοιας. Ο τόπος έχει βροχές και ο άνεμος συνήθως φυσά το καλοκαίρι από την ανατολή. 

Οι χώροι: καθημερινό με τζάκι, γωνιά ύπνου και γωνιά φαγητού με κουζίνα, υπνοδωμάτιο για τους γονείς με χώρο εργασίας, λουτρό και αποθήκη-ερμάριο. Στη διάρκεια της κατασκευής προέκυψε ένας ξενώνας με το λουτρό του και μια αποθήκη στον ημιυπόγειο χώρο. 

Οι χώροι της κατοικίας εντάχθηκαν κι εδώ σε ζώνες με άξονα ανατολή-δύση, κατεύθυνση παράλληλη με την κλίση του εδάφους που συμπίπτει με την κατεύθυνση των ανέμων της περιοχής. Στις ζώνες εναλλάσσονται οι υπαίθριοι-ημιυπαίθριοι και οι κλειστοί χώροι. Οι κλειστοί χώροι, που ομαδοποιήθηκαν σε δύο ζώνες. Η κύρια ζώνη περιλαμβάνει το καθημερινό με όλες τις σχετικές γωνιές: φαί, εργασία, ενώ στη δεύτερη το κύριο υπνοδωμάτιο με το χώρο δουλειάς, το λουτρό και την αποθήκη-ερμάριο. 

Τρεις ζώνες υπαίθριου-ημιυπαίθριου χώρου, με διαφορετικό χαρακτήρα η κάθε μία, εναλλάσσονται με τις ζώνες των κλειστών χώρων, προσφέροντας διαφορετικές θέες και προσανατολισμούς. Η κεντρική κύρια υπαίθρια ζώνη, η αυλή , ανατολικά σ' έναν εξώστη πάνω στη θέα, ενώ δυτικά σε σκεπασμένο χώρο με κληματαριά με ένα τραπέζι και πεζούλια τριγύρω.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013