ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
09_12_2019

Κατοικία στον Άγιο Αιμιλιανό

Σπύρος Ρογκάν _ 1996

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1993-1994
Χρόνος αποπεράτωσης
1996
Συνολική επιφάνεια
230m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1000m2
Διεύθυνση έργου
Άγιος Αιμιλιανός, Πόρτο Χέλι, Αργολίδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του οικισμού του Άγιου Αιμιλιανού στο Πόρτο Χέλι. Είναι μακρόστενο και με πολύ έντονη κλίση προς τη βορειοανατολική πλευρά, αντίθετη προς το μέτωπο προσπέλασης. Έχει θέα αμφίπλευρη: νοτιοδυτικά προς τις Σπέτσες και βορειοανατολικά προς την Ερμιόνη.

Καθοριστικό στοιχείο στην πρόταση υπήρξε η πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή, εκτός από την κύρια και αρχική κατοικία, άλλων δύο διωρόφων κατοικιών, έτσι ώστε όταν θα ολοκληρωνόταν το συγκρότημα να αποτελούσε συνθετικά και τότε μια ενότητα από άποψη μορφολογική και λειτουργική. 

Η έντονη κλίση, η περιορισμένη έκταση του οικοπέδου σε σχέση με την εκμετάλλευση, ο προσανατολισμός και οι θέες οδήγησαν στη βασική ιδέα μιας συνεκτικής λύσης με ορθογώνιο γενικό περίγραμμα, του οποίου το ένα άκρο ορίζεται από την αρχική κατοικία και το άλλο από τις δύο μελλοντικές. Η πισίνα και οι συναρτημένοι με αυτή υπαίθριοι χώροι εκτείνονται στο κέντρο της σύνθεσης, ακολουθώντας ελεύθερα σχήματα που έρχονται σε αντιπαράθεση με την αυστηρότητα του περιγράμματος. Οι έντονες κλίσεις αξιοποιούνται ώστε τα δώματα των μελλοντικών κατοικιών να αποτελούν επεκτάσεις των υπαιθρίων χώρων της πισίνας, ενώ θα παραμείνει ανέπαφη η θέα από την αρχική κατοικία. Η αρχική κατοικία ακλουθώντας τη συνολική οργανωτική ιδέα, συγκροτείται από ένα βασικό ορθογώνιο στερεό από το οποίο είτε είναι εξαρτημένα προς τα έξω διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως π.χ. εξώστες, επιμέρους όγκοι και υπαίθρια καθιστικά, είτε εκφράζονται άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία προβαλλόμενα μέσα από τη μάζα του, όπως το κλιμακοστάσιο σε συνδυασμό με την είσοδο της κατοικίας. Το βασικό ορθογώνιο στερεό τονίζεται καθώς επικαλύπτεται με δύο μονόκλινες στέγες με αντίθετες κλίσεις, που αφήνουν μεταξύ τους ένα επιμήκη φεγγίτη. Ο φεγγίτης αυτός σε συνδυασμό με τα κανονικά ανοίγματα των διαφόρων χώρων του ορόφου υποβοηθά τη δημιουργία του επιθυμητού δροσισμού κατά τους θερινούς μήνες. 

Όλες οι επιφάνειες των όψεων είναι επιχρισμένες εκτός από ορισμένα μεμονωμένα στοιχεία που έχουν επιφάνειες από ανεπίχριστο σκυρόδεμα, όπως ο όγκος του κλιμακοστασίου και το καμπύλο μέτωπο του χώρου παιχνιδιών προς την πισίνα, που σηματοδοτεί και τη βάση του κτηρίου. Τον συνολικό χαρακτήρα στη λύση συμπληρώνει το χρώμα με το οποίο επιτυγχάνεται ο τονισμός αλλά και οι διαφοροποιήσεις των επιμέρους στοιχείων. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών, «Εξοχική Κατοικία στον Άγιο Αιμιλιανό, Πόρτο Χέλι», τ. 32, 2001, σσ. 166-169
  • ΚΤΙΡΙΟ, «Κατοικία στο Πόρτο Χέλι», τ. 141, Μάρτιος 2001, σσ. 109-114