ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
01_12_2020

Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Ζωή Σαμούρκα _ 1999

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1995
Χρόνος αποπεράτωσης
1999
Διεύθυνση έργου
Παλαιό Ψυχικό, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τοποθετημένη σε μια μεταβατική ζώνη, μεταξύ του κέντρου της πόλης και των προαστίων, η κατοικία αναπτύσσεται σε μικρό οικόπεδο με θέα ένα πάρκο. Διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: είσοδος και γκαράζ στο ισόγειο, χώροι διημέρευσης στον πρώτο όροφο και υπνοδωμάτια στο δεύτερο.

Βασικό στοιχειό του κτηρίου είναι η επίλυση του σε κάτοψη, τομή, και όψη με την ιδία κεντρική ιδέα. Οι όροφοι βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας σχισμές στον όγκο του, τονίζοντας παράλληλα την αντισυμμετρική διάταξη των ημιυπαιθρίων χώρων.

Η κυκλοφορία είναι γραμμική και παράλληλη με τον κατά μήκος άξονα του κτηρίου. Επιπλέον, γύρω από το κεντρικό τοιχίο επιλύονται οι κάθετες κυκλοφορίες.                   

Οι εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες είναι από εμφανές σκυρόδεμα, προβάλλοντας τη μονολιθικότητα της κατασκευής. Έκτος από τα ανοίγματα που οδηγούν στους τέσσερις ημιυπαιθρίους χώρους, οι επιμήκεις όψεις προστατεύονται από μια ζώνη ξύλινων περσίδων που ταυτόχρονα επιλύει την κλίμακα αυτών των όψεων.