ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
14_12_2018

Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Μιμνέρμου 2 Αρχιτέκτονες - Α. Σπανομαρίδης, Γ. Ζαχαριάδης, Α. Σταθόπουλος, Θ. Κατσουνωτός _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2001
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Διεύθυνση έργου
Ψυχικό, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η τριώροφη αυτή κατοικία βρίσκεται στο Π. Ψυχικό σε οικόπεδο που χαρακτηρίζεται από μια ομαλή κλίση από τον δρόμο (±0,00) προς το εσωτερικό (+4,95m). O προσανατολισμός του είναι βόρειος/βόρειο-ανατολικός.

Oι αναλογίες του οικοπέδου, με καθοριστική διάσταση το στενό πλάτος, απέκλεισαν πολύ νωρίς την δυνατότητα δημιουργίας ενός κεντρικού αιθρίου που, αφενός θα ‘συναρμολογούσε’ τα διάφορα στοιχεία ενός πολύπλοκου προγράμματος, αφετέρου θα παρείχε προστασία μιας ιδιωτικής ζωής στο μέσον ενός κτηρίου που εκ των πραγμάτων θα καταλάμβανε όλο το οικόπεδο. Λόγω του μικρού πλάτους του οικοπέδου το αίθριο, χωρίς ουσιαστικό βάθος, θα διχοτομούσε το κτήριο και ογκοπλαστικά και προγραμματικά. Aυτή η αδυναμία πραγματοποίησης ενός εσωτερικού προστατευμένου υπαίθριου χώρου μας οδήγησε σε ένα αυστηρά δυαδικό σχεδιασμό με στοιχεία το σπίτι αφενός και τον κήπο με την πισίνα αφετέρου. Για λόγους προστασίας της υπαίθριας ιδιωτικής ζωής από τα περιβάλλοντα κτήρια, η πισίνα και ο περιβάλλων της χώρος τοποθετήθηκαν ψηλά προς την μεριά του δρόμου ενώ ο κύριος κτηριακός όγκος κατέλαβε το εσωτερικό βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Mε δεδομένη την θέση του κυρίως κήπου ‘μπροστά’ προς τον δρόμο, για να μεγιστοποιηθεί το ωφέλιμο εμβαδόν αυτού του χώρου και να εκμεταλλευτούμε όλο το εύρος του οικοπέδου για την κολυμβητική δεξαμενή και τον κήπο, δημιουργήθηκε μια τομή που τοποθετεί την είσοδο από τον δρόμο κάτω από την στάθμη του κήπου.

O χώρος της εισόδου οδηγεί από την πρασιά -παραλαμβάνοντας και μία πρόσβαση από τον χώρο στάθμευσης- αξονικά προς την όψη, στο κέντρο της κάτοψης του σπιτιού. Eκεί ο επισκέπτης αναδύεται στην στάθμη +3.85 από τον δρόμο που όμως, λόγω της κλίσης του εδάφους, είναι συνεπίπεδο με το χώμα στο σημείο αυτό. H στάθμη αυτή περιλαμβάνει τους δημόσιους χώρους της κατοικίας, τραπεζαρία και καθιστικό με το τζάκι, καθώς και την οικογενειακή τραπεζαρία και την κουζίνα. Aυτός ο χώρος ‘άφιξης' αποτελεί μέρος μίας τομής που, ως τομή, λειτουργεί αντί του αιθρίου που αδυνατούσαμε να εγκαταστήσουμε στην κάτοψη και επιτρέπει στα διάφορα επίπεδα του σπιτιού να επικοινωνούν μεταξύ τους. H κίνηση της σκάλας εισόδου σε επαναφέρει μέσω του καθιστικού στον κήπο που ενώ, ως θέση, άπτεται του δημοσίου χώρου του δρόμου ως τομή λειτουργεί ως εσωτερικό.

Πάνω από το κυρίως καθιστικό, προτείνεται το κυρίως υπνοδωμάτιο που συμπληρώνεται προγραμματικά από λουτρό, βεστιάριο, και μικρό γραφείο. Mαζί, το καθιστικό και το κυρίως υπνοδωμάτιο, συνιστούν ένα μικρόκοσμο που αυτονομείται ογκοπλαστικά και συνιστά έναν από τους δύο βασικούς όγκους που οργανώνουν την κατοικία. Ο άλλος κτηριακός οργανισμός περιλαμβάνει τα υπόλοιπα προγραμματικά στοιχεία της ιδιωτικής οικογενειακής ζωής.

Ως προς τις όψεις, η είσόδος στην πρασιά έχει διπλή υπόσταση αφού υφίσταται και ως κτήριο, με ‘κανονική’ όψη που την παρουσιάζει η άσπρη δοκός που εξέχει, και ως τομή εδάφους με όψη κήπου που την εμφανίζει ο πέτρινος τοίχος. Tο κυρίως κτήριο, ως προς τα υλικά, τονίζει την σχέση των δύο βασικών όγκων, χρησιμοποιώντας λείο λευκό σοβά με πέτρα στο μπροστινό τμήμα ενώ οι ιδιωτικοί χώροι αφαιρούνται από το έδαφος τους από μια πέτρινη βάση ενώ χρησιμοποιούν σοβά χρώματος ανοιχτής ώχρας.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 1006, 'Πρότυπα κατοικίας Α', τ. 52, 2006.