ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_05_2021

Κατοικία στο Παγκράτι

Νίκος Θεοδοσίου, Κώστας Αγγελιδάκης _ 1995

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1992
Χρόνος αποπεράτωσης
1995
Συνολική επιφάνεια
534m2
Επιφάνεια οικοπέδου
189m2
Διεύθυνση έργου
Αλέκτορος 7, Παγκράτι, Αθήνα, Αττική
Αρχείο
Αρχείο Δημήτρη Καλαποδά

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Επταμελής οικογένεια. 

Υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος. Πρόβλεψη για μελλοντική προσθήκη καθ’ ύψος και άλλων -εν μέρει ανεξάρτητων- διαμερισμάτων.

Κτήριο αστικής κατοικίας σε περιοχή υψηλής πυκνότητας. 

Έχει πρόσωπο σε έναν ήσυχο δρόμο που δεν διασχίζεται από αυτοκίνητα, γιατί καταλήγει σε σκαλοπάτια.

Ανήκει στον τύπο του κτηρίου με αφαιρέσεις μάζας από απλό στερεό. Περιέχει στον όγκο του διαμπερείς ανοιχτούς χώρους.    

Οι διαμπερείς αφαιρέσεις αποτυπώνονται με πλήρη σαφήνεια στο κυρίαρχο κατακόρυφο επίπεδο της πρόσοψης, τονιζόμενες και με την διακοπή του διάκοσμου. 

Και σε αυτό το κτήριο η ηρεμία του επίπεδου της πρόσοψης, αποτελεί βασική αισθητική επιλογή σε μια προσπάθεια αντιπαράθεσης στο άμεσο χτιστό περιβάλλον.

Αποτελεί εξέλιξη της κατοικίας στου Κουκάκη (Γαληνού 10) επαναφέροντας την λύση της υπερυψωμένης αυλής που βλέπει προς τον δρόμο. Αυτή την φορά όμως, η διαμόρφωση δεν αναφέρεται μόνο στη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού, αλλά είναι και ο  κοινόχρηστος χώρος των ενοίκων. 

Ο ενδιάμεσος χώρος για τη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού βρίσκεται μέσα στο κενό της μεγάλης αφαίρεσης μάζας στο ισόγειο. Διαμορφώθηκε με την οπτική συνέχεια κατά παράθεση δρόμου-υπερυψωμένης αυλής-κήπου και εμπλουτίστηκε με κατώφλια εισόδων, με διόδους στενωπών και με το σκεπαστό καθιστικό. Για να είναι ο ήσυχος δρόμος, η υπερυψωμένη αυλή με το καθιστικό της και ο κήπος, το τρίπτυχο ενός οικογενειακού παιδότοπου.

Η δεύτερη σημαντική για την λειτουργία της κατοικίας αφαίρεση μάζας είναι η στεγασμένη αυλή κατά προέκταση του καθιστικού του 1ου ορόφου.

Η κατοικία εμπλουτίζεται με έναν ιδιόμορφο εξωτερικό χώρο, που λειτουργεί σαν μια ήπια προέκταση του ιδιωτικού στο δημόσιο και αντίστροφα προσφέρεται στο δημόσιο η δυνατότητα μιας ήπιας οπτικής διείσδυσης στο ιδιωτικό. Χώρος πλούσιας κοινωνικότητας.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις

Θέματα χώρου & τεχνών, τ. 29, 1998