ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_10_2019

Κατοικία στο Λιβάδι

Νίκος Σκουτέλης, Flavio Zanon _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2002
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Συνολική επιφάνεια
188m2
Διεύθυνση έργου
Λιβάδι, Κρουσώνας, Ηράκλειο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκεπτικό - Επιλογές: Το οροπέδιο Λιβάδι, σε υψόμετρο μεταξύ 980 και 1.100 μ. στην ανατολική παρειά του Ψηλορείτη έχει ως σημείο αναφοράς τον οικισμό Κρουσώνας. Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο όπου αραιές φυτείες από καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές, συναντιούνται με την άγρια κρητική χλωρίδα και την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Το θέμα της κατοικίας εμπλέκεται με τη μόνη υφιστάμενη μαρτυρία οικοδομής, τα μιτάτα, που οδήγησαν σε μια σύνθεση από απλούς γεωμετρικούς όγκους και πρίσματα, που βρίσκουν τη θέση τους, ακουμπισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. 

Η αρχέτυπη φιγούρα, αποδίδει μια αυτονομία που τονίζει την ταυτότητα της κάθε μονάδας με διαφορετική λειτουργία και υπογραμμίζεται από τα υλικά επένδυσης. Όλο το σπίτι θέλει να είναι ένα σημείο, το κέντρο του κοίλου εσωτερικού του πυρήνα. Το σημείο - άξονας αποτελεί την εστία, εκεί όπου η τυχαία τάξη και οι σχέσεις των στοιχείων συνθέτουν τον χώρο. Στη μελέτη συντάχτηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε η όλη σύλληψη να επιδράσει περισσότερο στην συναισθηματική αντίδραση του χρήστη, παρά στην ορθολογική συνείδησή του.

Περιγραφή: Στον κεντρικό κυκλικό χώρο εντάσσονται οι άλλοι δύο χώροι, ως συμπληρωματικοί, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μιλάμε για την μονάδα του καθιστικού με το τζάκι, που έχει επενδυθεί εξωτερικά με την τοπική πέτρα, και του κάτω υπνοδωματίου - ξενώνα του οποίου το υλικό επένδυσης της εξωτερικής όψης είναι λωρίδες από μαύρο σίδερο. 

Σε αυτό τον κεντρικό χώρο της κατοικίας, ως μια μεγέθυνση των μιτάτων, που φιλοξενεί την τραπεζαρία και τον μεγάλο ενιαίο μπάγκο της κουζίνας, δεσπόζει η μεγάλη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Με ένα μεγάλο άνοιγμα και με το καθιστικό και το τζάκι σε διαφορά επιπέδου τριών σκαλοπατιών, λειτουργεί ως ενιαίος χώρος. Από ένα μικρό διάδρομο, πίσω από τον πάγκο της κουζίνας, οδηγούμαστε στο λουτρό και το υπνοδωμάτιο.

Η σκάλα, ακολουθώντας το σκεπτικό των σκληρών επιφανειών στην πλέον φυσική τους μορφή και με την ελάχιστη επεξεργασία, δίνει μια κίνηση στροβίλου που συνεχίζει και έξω για να τελειώσει στο εξωτερικό παρατηρητήριο στο δώμα και πάλι προς το εσωτερικό από τον κυκλικό φωταγωγό. 

Οι τρεις διαφορετικοί όγκοι που συνθέτουν την κατασκευή, ουσιαστικά περιστρέφουν τα επιμέρους στοιχεία γύρω από έναν ιδεατό άξονα που συσχετίζεται με τις θέες, πρώτα με τον κήπο και στη συνέχεια με τις κορυφογραμμές που κλείνουν το οροπέδιο. Ένα ακανόνιστο μονοπάτι τραπεζοειδών σχημάτων μας οδηγεί προς τον κήπο και την είσοδο, όπου εμπλέκονται τα ίδια υλικά κτισίματος με του σπιτιού. Ξαναβρίσκουμε την πέτρα και τη μαύρη λαμαρίνα σε κοίλα και κυρτά, ως κατακερματισμένα τμήματα του σπιτιού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτονες
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Φωτογραφία