ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
26_08_2019

Κατοικία στο Κολωνάκι

Γιάννης Ανυφαντής, Σωτήρης Ανυφαντής _ 2001

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1999
Χρόνος αποπεράτωσης
2001
Συνολική επιφάνεια
300m2
Διεύθυνση έργου
Μαρασλή 75, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στον κλιμακωτό πεζόδρομο της οδού Μαρασλή στο Κολωνάκι, σε ένα μικρό οικόπεδο με ένα παλαιό σπίτι κτισμένο σε δύο επίπεδα -ημιυπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο- ζητήθηκε να μελετηθεί μια νέα κατοικία για ένα ζευγάρι και τα τρία παιδιά τους.

Το παλαιό κτίσμα ανεξάρτητα από την όποια αρχιτεκτονική του αξιολόγηση, αν και ασφυκτιούσε ανάμεσα στα όμορα ψηλά κτήρια είχε επιβάλλει το ύψος και το ήθος μιας άλλης εποχής που βίωνε η οικογένεια και η γειτονιά.

Τα βιώματα αυτά δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν από τους μελετητές, και έτσι αποφασίστηκε το κτίσμα να διατηρηθεί και οι σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας να καλυφθούν με την προσθήκη δύο ορόφων.

Οι αρχές σχεδιασμού ήταν οι ακόλουθες: 

Η προσθήκη να υποχωρήσει εντός της οικοδομικής γραμμής, ώστε το υπάρχον κτίσμα ει δυνατόν να μείνει ελεύθερο στην όψη του.

Απορρίφθηκε κάθε άποψη για αναπαραστάσεις και αντιγραφές και ο νέος όγκος των δύο ορόφων μελετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε στη σύνθεσή και στα υλικά κατασκευής του, να διαφοροποιείται έντονα από το υπάρχον κτίσμα, αλλά ταυτόχρονα να συνυπάρχει μαζί του, σε μια αντιπαράθεση αλλά και σύνθεση αρχών των δύο εποχών.

Η μελέτη ακολούθησε το περίγραμμα του παλαιού σπιτιού. 

Στο 1ο επίπεδο -ημιυπόγειο- σχεδιάστηκε ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα και οι αποθηκευτικοί χώροι. Στο 2ο επίπεδο σχεδιάστηκε το καθιστικό, ενώ ο χώρος φαγητού και η κουζίνα μελετήθηκαν στο πίσω μέρος, προς τον ακάλυπτο (παλαιά εσωτερική αυλή) που διατηρήθηκε και χρησιμοποιείται για φαγητό τους θερινούς μήνες. 

Η μικρή αυλή φυτεύτηκε, πλακοστρώθηκε με ασπρόμαυρα πλακάκια σε σχέδιο «σκάκι» σε μια προσπάθεια αναφοράς στο παρελθόν, ενώ τμήμα της καλύφθηκε με σκίαστρο. 

Στο 3ο και 4ο επίπεδο μελετήθηκαν τα υπνοδωμάτια.

Η επέμβαση στο παλαιό κτίσμα έγινε με επιμέλεια και προσοχή. 

Εκτός από τις εργασίες υποστύλωσης και στατικής αποκατάστασης, τα νέα στοιχεία περιορίστηκαν στο ελάχιστο και στο αναγκαίο, για τη λειτουργική σύνδεση του παλαιού με το νέο.

Για την κατασκευή της προσθήκης χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα, τούβλο, σοβάς, μέταλλο και ξύλινα κουφώματα. Τα εσωτερικά δάπεδα έγιναν από ξύλο και πλακάκια, ενώ οι υπαίθριοι χώροι στρώθηκαν με πλακάκια και μάρμαρα παλαιάς κοπής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου + Τεχνών, τ. 33, 2002, σσ. 141-143.