ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
12_04_2021

Κατοικία στο Καμάρι

Γιάννης Καρύδης, Μαρία Τζώρα _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2003
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
165m2
Επιφάνεια οικοπέδου
989m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Αριστοναυτών, Καμάρι , Κορινθία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σπίτι στην παραλία αποτελεί κατάλυμα θερινής διαμονής. Ανεγέρθηκε σε τόπο που επιμένει να διατηρεί στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον της υπαίθρου και με τρόπο που επιλέγει να είναι συνακόλουθος με αυτό. Εντάσσεται στα όρια μιας άκτιστης ζώνης που διακόπτει εγκάρσια το συνεχές ανάπτυγμα από νεόδμητα κτήρια που εξαντλούν τον συντελεστή όγκου κατά μήκος του παράκτιου μετώπου, ενώ αυτό παραμένει πρακτικά αφανές από την παραλία.

Η κάτοψη συμμορφώνεται με την τυπολογία, όπου όλα τα επιμέρους στοιχεία οργανώνονται γύρω από έναν κεντρικό χώρο που αναλαμβάνει το ρόλο του πυρήνα του κτηρίου στον οποίο συναθροίζονται συγγενείς και φίλοι. Ο κενός αυτός χώρος συγκροτεί εν τέλει κύριο ενοποιητικό στοιχείο της σύνθεσης - όχι στοιχείο κατάτμησης της. Καθώς παρέχει τη δυνατότητα αμφίδρομης επόπτευσης των χαρακτηριστικών αντιστίξεων του φυσικού περιβάλλοντος από το σύνολο των υπαίθριων χώρων του κτίσματος, συμβάλλει στην αφομοίωση του από αυτό.

Οι συνθήκες που διέπουν το χώρο ανέγερσης 'μεταφέρονται' στη διάρθρωση του κελύφους της κατοικίας. Ενώ ολόκληρο το ανάπτυγμα της βόρειας όψης είναι ανοικτό, το σύνολο των νότιων και δυτικών επιφανειών του κτηριακού όγκου συγκροτείται από σύστημα 'διάτρητης' τοιχοποιίας. Επιχειρείται έτσι ο ορθός έλεγχος της σκίασης των χώρων, η διασφάλιση της ιδιωτικότητας αλλά και η παραγωγή ποικίλων αμφίδρομων οπτικών διαβαθμίσεων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του δομικού όγκου, όπως καλείται να απορροφήσει το σκληρό καλοκαιρινό φως.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Δομές, Επετηρίδα Ελληνικής αρχιτεκτονικής, τεύχος 05, 2010, σσ. 16-17.
Εκθέσεις
  • 6η Πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, Πάτρα, 2009.
  • 6η Bienalle νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
  • Πανόραμα Ελληνικής αρχιτεκτονικής, 2010.