ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_10_2019

Κατοικία στο Καβούρι

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας _ 1971

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1968
Χρόνος αποπεράτωσης
1971
Συνολική επιφάνεια
748m2
Επιφάνεια οικοπέδου
3215m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Βουλιαγμένη, Καβούρι, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Tο σπίτι είναι χτισμένο στη βόρεια ακτή, με κλίση προς τη θάλασσα, σε δύο επίπεδα. Tο επάνω επίπεδο, ισόγειο προς τη μεσημβρία, αποτελεί ανεξάρτητη κατοικία με χώρους υποδοχής, ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό, χώρους μαγειρείου και οφφίς. Όλοι οι κύριοι χώροι έχουν θέα προς τη θάλασσα και την πισίνα και μπορούν να ανοίγουν ο ένας προς τον άλλο, με ένα σύστημα από συρόμενα και πτυσσόμενα φύλλα. Tο κάτω επίπεδο αποτελείται από τα διαμερίσματα των παιδιών, του προσωπικού και του φύλακα, καθώς και από τους βοηθητικούς χώρους.

Στόχος ήταν η σύνδεση του σπιτιού με το φυσικό τοπίο, η εκμετάλλευση του φυσικού ηλιασμού και η δημιουργία φυσικού κλιματισμού για τους θερινούς μήνες. Mε την κατασκευή στο δώμα μιας σειράς ανοιγμάτων με ακρυλικούς θόλους, ο ήλιος εισχωρεί το χειμώνα στο κέντρο του σπιτιού. Tο καλοκαίρι, τα ανοίγματα αυτά, αφού σκεπαστούν, ανοίγουν για να εξασφαλίσουν φυσικό αερισμό. Παράλληλα, το δώμα καλύπτεται με στρώμα νερού για να ψύχεται το σπίτι με την εξάτμιση και την ανάκλαση του ήλιου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ειδικός συνεργάτης
Γιάννης Μόραλης Τοιχογραφία, Ελένη Βερναρδάκη Κεραμικά