ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
05_12_2020

Κατοικία στο Γύθειο

Μαργαρίτα Γραφάκου _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2002-2003
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Συνολική επιφάνεια
240m2
Διεύθυνση έργου
Θέση Κούμαρος, Γύθειο, Λακωνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην κατοικία στο Γύθειο, οι συνθετικές επιλογές της μελέτης επηρεάζονται από το αρχιτεκτονικό ιδίωμα του τόπου και το τοπίο.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρείς στάθμες με τη μεγάλη διάσταση παράλληλα στις ισοϋψείς και τη θέα. Η προσπέλαση γίνεται στη μεσαία στάθμη όπου βρίσκεται η κύρια κάτοψη οργανωμένη σε τρείς εγκάρσιες ζώνες, διακριτές λειτουργικά και αναγνώσιμες στη μορφή του κτηρίου.

Τη μεσαία εγκάρσια ζώνη αποτελεί ο κεντρικός χώρος υποδοχής, εκατέρωθεν του οποίου αρθρώνεται η κατοικία. Ο χώρος αυτός με χαρακτήρα στοάς-υπόστεγου και με κατεύθυνση ανατολής–δύσης, είναι διαμπερής και παρέχει αντιληπτική ευχέρεια στον εισερχόμενο. Τα δύο εκατέρωθεν τμήματα, εφάπτονται στις μακρές πλευρές του και φιλοξενούν τις κύριες λειτουργίες της κατοικίας.

Το βόρειο τμήμα αναπτύσσεται σε τρείς στάθμες από τις οποίες ο όροφος φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια των παιδιών, η μεσαία στάθμη, χώρους υποδοχής και την κουζίνα ενώ η κατώτερη, χώρο παιχνιδιού, ξενώνα και βοηθητικούς χώρους. Το νότιο τμήμα περιορίζεται σε δύο στάθμες, η ανώτερη από τις οποίες (στάθμη υποδοχής) περιλαμβάνει το κύριο υπνοδωμάτιο και το γραφείο-ιατρείο του ιδιοκτήτη ενώ η κατώτερη, τον χώρο στάθμευσης. 

Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής υπογραμμίζουν τις συνθετικές επιλογές: σαφείς λειτουργικές ενότητες, καθαρότητα μορφών, διάλογο με το φυσικό τοπίο. Ο κεντρικός χώρος υποδοχής με εμφανή εσωτερικά ξύλινη στέγη και μεγάλα υαλοστάσια, έχει το χαρακτήρα ελαφριάς άρθρωσης με διαφάνεια και διαμπερότητα ανάμεσα σε δύο στιβαρούς κυβόσχημους όγκους. Οι κλειστές επιφάνειες των όγκων καλύπτονται από επένδυση πέτρας και έγχρωμα επιχρίσματα. Εκτεταμένη χρήση μεταλλικών κατασκευών γίνεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και συχνά υπάρχει συνδυασμός σχάρας με διατομές ελασμάτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΚΤΙΡΙΟ, «Κατοικία στο Γύθειο, αγροτόσπιτο με αστικές ανέσεις», τ. 6, 2009, σσ. 43-46
  • Περιοδική έκδοση ΤΕΕ Πελοποννήσου, «‘Ο Μηχανικός σήμερα’, Αρχιτεκτονικά αρχέτυπα σε σύγχρονα έργα», τ. 57, 2010, σσ. 40-41