ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
08_12_2019

Κατοικία στο Αγρίνιο

Γιάννης Καραχάλιος _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
300m2
Επιφάνεια οικοπέδου
490m2
Κόστος
400000€
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Αγρίνιο, Αιτωλοακαρνανία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο σχεδιασμός της κατοικίας βασίζεται σε μια επαλληλία ζωνών, που διαφοροποιούν την ιδιωτικότητα των χώρων και οργανώνουν τις λειτουργίες. 

Ζώνη 1: Οι φράχτες και η πρασιά με τους πυκνούς θάμνους σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας. Το σπίτι διαχωρίζεται από τον δημόσιο χώρο μέσα από ένα σύστημα τοιχίων, που αποτελεί μέρος της όλης ογκοπλασίας και όχι ανεξάρτητη δομή.

Ζώνη 2: Η χαμηλή φύτευση δημιουργεί την αναγκαία απόσταση μεταξύ των θάμνων και του κυρίως όγκου.

Ζώνη 3: Στην περιοχή δημόσιας αναφοράς ανήκουν οι χώροι άμεσης πρόσβασης, όπως το σαλόνι και η τραπεζαρία. Κυριαρχεί η αντιθετική σχέση του λευκού περιβάλλοντος με τα μαύρα έπιπλα.

Ζώνη 4: Ο κεντρικός άξονας εσωτερικής κίνησης ως βασικό στοιχείο σύνθεσης είναι ξεκάθαρα ορατός και διαχωρίζει το σπίτι σε δύο ενότητες.

Ζώνη 5: Στη τελική ζώνη, που εφάπτεται της μεσοτοιχίας, τοποθετούνται οι χώροι καθημερινής διαβίωσης και χαλάρωσης, όπως η κουζίνα, το καθημερινό, η κολυμβητική δεξαμενή και ο ξενώνας. Οι χώροι διαμορφώνονται με εναλλαγές υλικών όπως το μαύρο πλακίδιο, τα ξύλινα δάπεδα και το στοιχείο του νερού ενταγμένα όλα στη θεμελιώδη επιλογή της λευκής ογκοπλασίας.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τριών όγκων που λειτουργούν σαν διακριτές οντότητες. Ανάμεσα τους συντελούνται οι μεταβάσεις της καθημερινής εμπειρίας και η ζωή προβάλλεται στις εσωτερικές όψεις, που δημιουργούν. Βασική επιδίωξη υπήρξε η συνέπεια των επιλογών προς ένα κεντρικό άξονα σκέψης και η εφαρμογή σε κάθε κλίμακα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Εσωτερική διακόσμηση
Μελέτη φύτευσης
Τρισδιάστατες απεικονίσεις

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2013', βραβείο στην κατηγορία 'Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2010-2012'.