ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_04_2021

Κατοικία στην οδό Αμαζόνων 6

Αντώνης Στασινόπουλος _ 2001

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
2001
Διεύθυνση έργου
Αμαζόνων 6, Κεραμεικός, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο της οδού Αμαζόνων 6 προέκυψε μετά από μία πλήρη ανακατασκευή ενός  διώροφου κτίσματος που είχε κατασκευαστεί  σε δύο φάσεις, το 1930-5 και το 1960.

Διερευνήθηκαν μορφές και λύσεις στα όρια του παλαιού αποτυπώματος του κτηρίου, και με κάναβο το υφιστάμενο, σε διάταξη Η σύστημα υποστυλωμάτων, με ελευθερία στην ανασύνθεση και μετατροπή των χώρων. Το παλαιό κτίσμα χρησιμοποιήθηκε μόνο σαν υπόβαθρο, μέσω του στατικού φορέα, για την δημιουργία του νέου, σαν βάση παραγωγής εναλλακτικών λύσεων.

Η τελική μορφή του κτηρίου αποτελεί την κατάληξη σειράς ριζικών παρεμβάσεων, όπως  προσθαφαίρεση όγκων και αρχιτεκτονικών στοιχείων,  καθαιρέσεις πλακών για την δημιουργία χώρων διπλού ύψους και κάθετης επικοινωνίας, ή ανοιχτών εξωστών στο σώμα του κτηρίου, αλλαγή τρόπου στέγασης με μονόριχτες στέγες αντί πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος.

Η διαδικασία της  μελέτης ανέδειξε τις δυνατότητες για την παραγωγή σύνθετων  αποτελεσμάτων, όταν, με αφετηρία υφιστάμενες μορφές και έχοντας συγκεκριμένους περιορισμούς, ο σχεδιασμός είναι ριζικός και γίνεται με ελευθερία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Οικία και Διακόσμηση, τ. 42, 5/2004.
  • ΚΤΙΡΙΟ, τ. 178, 4/2006.
  • New Indoor Pool Design, daab editions, 2006.