ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_10_2019

Κατοικία στην Κηφισιά

Νίκος Βαλσαμάκης _ 2006

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2001
Χρόνος αποπεράτωσης
2006
Συνολική επιφάνεια
816m2
Επιφάνεια οικοπέδου
8540m2
Διεύθυνση έργου
Κηφισιά, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε πευκόφυτο οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κηφισιά, υπήρχε ήδη κατοικία κατασκευής του 1963, με ανεπίχριστο σκυρόδεμα και λιθοδομή. Η νέα κατοικία, σε αντίθεση με την παλιά, τελείως λευκή, τοποθετήθηκε στο μεγάλο αυτό κήπο, ώστε να συνυπάρχει με την υφιστάμενη, αλλά να είναι και εντελώς ανεξάρτητη. Η κατοικία κατασκευάστηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του οικοπέδου, με τοίχους χωρίς ανοίγματα προς την υπάρχουσα κατοικία. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης και υψηλότερα, με μικρή διαφορά επιπέδου, τα υπνοδωμάτια. Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας εκτείνεται προς τον κήπο και την κολυμβητική δεξαμενή με μεγάλα συρόμενα λευκά υαλοστάσια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν πλήρως και να εξαφανίζονται. Έτσι επιτυγχάνεται ουσιαστικά η συνέχεια του εσωτερικού χώρου προς τον κήπο, με φύτευση που προστατεύει την κατοικία από το δρόμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0410, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2010', Τόμος Α, τ. 89, 2010.