ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Κατοικία στην Εκάλη

Νίκος Βαλσαμάκης _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
445m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1106m2
Διεύθυνση έργου
Εκάλη, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διώροφη αυτή κατοικία προορίζεται για τρία άτομα.

Είναι προστατευμένη από τον δρόμο και στρέφεται προς τη θέα στην πίσω πλευρά, με συνεχή συρτά παράθυρα καθ’ όλο το μήκος της όψης προς τον κήπο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ενοποίηση των χώρων υποδοχής με την ευρύχωρη σκεπαστή βεράντα στο πλάι, που δημιουργείται ανάμεσα στα συνεχή υαλοστάσια και μια σειρά ξύλινων παντζουριών. Τα παντζούρια σύρονται ανεξάρτητα και έχουν περιστρεφόμενες περσίδες, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός και σκιάς, απόκρυψης και αποκάλυψης του περιβάλλοντος και του εσωτερικού. Παρέχουν διαφάνεια προς τον κήπο και επιτρέπουν έτσι τον περισσότερο χρόνο υπαίθρια διαμονή. Συγχρόνως δημιουργούν βιοκλιματικές συνθήκες άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίζουν συνεχή προστασία του χώρου, χωρίς να μειώνουν την απρόσκοπτη θέα του κήπου και του βουνού που προβάλλει στο βάθος. 

Οι χώροι υποδοχής και το γραφείο βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι κρεβατοκάμαρες και ένα δεύτερο μικρό γραφείο στον πρώτο όροφο. Οι χώροι του ορόφου είναι προσβάσιμοι μέσα από ένα χώρο διαμονής με θέα προς την μεγάλη φυτεμένη βεράντα του ορόφου. Στο υπόγειο είναι όλοι οι βοηθητικοί χώροι και ο χώρος στάθμευσης.

Το κτήριο έχει παντού λευκό σοβά, δρύινα δάπεδα εσωτερικά και εξωτερικά και παράθυρα από λευκό αλουμίνιο. Τα ξύλινα πατζούρια είναι και αυτά λευκά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0513, ‘Δώματα και στέγες’, τ. 119, 2013.