ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
08_12_2019

Κατοικία στην Εκάλη

ISV Architects

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Διεύθυνση έργου
Εκάλη, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To οικόπεδο βλέπει σε ήσυχο δρόμοτης Εκάλης, σε προνομιακό σημείο, με μεγάλη κλίση. Η συνθετική δομή της κατοικίας είναι αρχετυπική. Πρόκειται για ένα κτήριο που διατάσσεται σε σχήμα Γ, περικλείοντας μια κεντρική αυλή, κατά τρόπον ώστε η κατοικία να ανοίγεται στον καλό προσανατολισμό. Στο ισόγειο και σε επαφή με την αυλή τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον πρώτο όροφο τα υπνοδωμάτια και ένα μικρό καθημερινό καθιστικό.

Η διαφορά ύψους μεταξύ του επιπέδου της αυλής και του επιπέδου της εισόδου από τον δρόμο βοήθησε στον σχηματισμό μιας βάσης από οπλισμένο σκυρόδεμα, επάνω στην οποία αναπτύσσονται οι κτηριακοί όγκοι. Η βάση αυτή συντίθεται από τη μάντρα, στην πλευρά του δρόμου, και τον τοίχο αντιστήριξης που ορίζει την πορεία προς την είσοδο του κτηρίου. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί μια ομαλή μετάβαση από τις πιο δημόσιες στις πιο ιδιωτικές περιοχές της κατοικίας και διαχέει την αρχιτεκτονική σύνθεση σε όλη την έκταση του οικοπέδου.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που διαμορφώνουν τους χώρους, χαρακτηρίζονται από σαφή γεωμετρία και ικανό μέγεθος. Οι επί μέρους συνθετικές επιλογές αναδεικνύουν τη μονολιθικότητά τους. Η αιώρησή τους γύρω από τον χώρο της αυλής και ο διάλογός τους με το στοιχείο του νερού δημιουργούν την ένταση που καθορίζει τη χωρική εμπειρία, ενώ παράλληλα συγκροτεί και την ενότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Τα στηθαία είναι από γυαλί και οι επιφάνειες των ανοιγμάτων εκτεταμένες, ώστε το φως να εισδύει άπλετο στο εσωτερικό της κατοικίας και η διάκριση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων να αμβλύνεται. Οι μεταλλικές κατασκευές του υπαίθριου χώρου, όπως οι πέργκολες και τα claustra, είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτες μεταλλικές διατομές για να έχουν χρωματική συνάφεια με τα κουφώματα, που είναι στο χρώμα του αλουμινίου.

Η δαπεδόστρωση της αυλής έχει γίνει από pietraserena, που δένει χρωματικά με το χτυπητό οπλισμένο σκυρόδεμα της βάσης του κτηρίου. Η εξαντλητική επίλυση των σύνθετων κατασκευαστικών λεπτομερειών και η κατασκευαστική αρτιότητα που χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνουν τη συνθετική πρόθεση για αφαίρεση και προσφέρουν ένα περιβάλλον γαλήνιας κατοίκησης για τους χρήστες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνος μελέτης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
TΕΑS AE Δ. Χρηστάκης
Κατασκευή
Υπεύθυνοι κατασκευής
Ομάδα μελέτης εφαρμογής
Μελέτη φύτευσης