ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_10_2019

Κατοικία στην Αίγινα

Apostolakos Architects - Γ. Αποστολάκος, Γ. Παυλίδου - Αποστολάκου _ 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2002
Χρόνος αποπεράτωσης
2007
Συνολική επιφάνεια
260m2
Επιφάνεια οικοπέδου
900m2
Κόστος
400000€
Διεύθυνση έργου
Κυψέλη, Αίγινα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην βόρεια πλευρά της Αίγινας, στον οικισμό της Κυψέλης, μέσα σε ένα κτήμα με φιστικιές και με θέα στην θάλασσα, σχεδιάστηκε και κτίστηκε η κατοικία αυτή, που αποτελείται από τους χώρους διημέρευσης και υποδοχής, δύο υπνοδωμάτια και ανεξάρτητο ξενώνα.

Κεντρική ιδέα της σύνθεσης ήταν η ανάπτυξη ενός κτηρίου σε σχήμα Γ, ώστε o υπαίθριος χώρος, που σχηματίζεται από την εισέχουσα γωνία, να δημιουργεί μια ημίκλειστη αυλή, σε άμεση σχέση με τους χώρους του ισογείου. Ακόμα το σχήμα Γ επέτρεψε την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου μετώπου όψεων προς την κατεύθυνση της θέας και της θάλασσας.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κτηρίου, είναι η τοποθέτηση της εισόδου του στο ενδιάμεσο ύψος ισογείου και ορόφου. Δημιουργείται έτσι ένα μεσοπάτωμα, που κάνει ευκολότερη την άνοδο στον Α’ όροφο – χώροι διημέρευσης και υποδοχής – με μισή σκάλα, καθώς και στο ισόγειο – ιδιωτικοί χώροι και αυλή.

Ο όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος με μεγάλα παράθυρα – υαλοστάσια κατά μήκος του μεγάλου σκέλους του Γ, χωρίς εξώστη, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη επαφή με την θέα της κατάφυτης πλαγιάς ή με την θάλασσα στο βάθος. Στο επίμηκες αυτό σκέλος διατάσσονται κατά σειρά το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Το μικρό σκέλος του Γ οριοθετεί μια βεράντα ανοικτή στις δύο πλευρές της κατ’ αναλογία προς τις αντίστοιχες ανοικτές πλευρές της ισόγειας αυλής.

Η αυλή αποτελεί προέκταση των χώρων του ισογείου, καθώς αποτελεί έναν ακόμα χώρο παραμονής, χάρις στο ξύλινο deck και την πέργκολα ηλιοπροστασίας. Προστατευμένη από τον ήλιο είναι και η δυτική πλευρά του κτίσματος, στην οποία κατασκευάζεται σκελετός με οριζόντιες ξύλινες πήχεις, για τον έλεγχο της πρόσπτωσης του ηλίου στο κτήριο.

Στην εξασφάλιση συνθηκών δροσισμού, με ήπια μέσα, εντάσσεται και η κατασκευή επιμήκους ανοίγματος στην οροφή της προεξοχής του καθιστικού στην νότια πλευρά, έτσι ώστε ο χώρος υποδοχής να αερίζεται σε συνδυασμό με το άνοιγμα των απέναντι υαλοστασίων της βόρειας πλευράς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Τρισδιάστατες απεικονίσεις
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Ελληνικές κατασκευές, Νο. 132, Νοέμβριος 2008.
  • Θέματα Χώρου + Τεχνών, τ. 41, 2010.
  • Κτίριο, Αρχιτεκτονική + Τεχνολογία, Μάϊος 2009.
Εκθέσεις
  • «Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα», Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς, Αθήνα, 23/01/2009 - 15/03/2009 και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, 7/2009.
  • «Βραβεία αρχιτεκτονικής 2008», Αθήνα 14.4 - 7. 6/2009.
  • «Το επιστημονικό έργο των γυναικών μηχανικών», συνδιοργάνωση ΕΔΕΜ, ΤΕΕ και Δήμος Αθηναίων, Αθήνα 3/2008.