ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
18_11_2017

Κατοικία στη Σύρο

Μυρτώ Μήλιου, Βλαδίμηρος Λεβίδης _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
460m2
Επιφάνεια οικοπέδου
3700m2
Κόστος
1000000€
Διεύθυνση έργου
Επισκοπειό, Σύρος, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μονοκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Επισκοπειό της Σύρου, σε ένα  οικόπεδο 3,7 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και των μορφολογικών στοιχείων της Ελλάδας και, ιδιαίτερα, της Σύρου. Η σχέση του κτηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και το φυσικό τοπίο, η πλαστικότητα του φωτός, η λιθοδομή, είναι στοιχεία της ελληνικής παράδοσης που αποκτούν νέα υπόσταση μέσα από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση. 

Η γεωμετρία του κτηρίου ακολουθεί την τοπογραφία του οικοπέδου, μιμούμενη τις λιθόχτιστες παράλληλες πεζούλες που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά. Τα 400 τετραγωνικά του κτηρίου είναι διαχωρισμένα σε επιμέρους κλιμακωτούς όγκους από την πέτρα της εκσκαφής. Δεν επιβάλλονται στο τοπίο, αλλά εναρμονίζονται γεωμετρικά και χρωματικά με αυτό. Όλοι οι όγκοι είναι ισόγειοι, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, την άμεση πρόσβαση όλων των χώρων στο ύπαιθρο και στις διαμορφωμένες αυλές που περιβάλλουν το κτήριο. Το κτήριο, χτισμένο στα όρια μεταξύ του καταπράσινου παραδοσιακού οικισμού και του άγονου βουνού, εμφανίζεται και αυτό άλλοτε οικείο και άλλοτε μονολιθικό.

Το δίπολο του δωρικά λιτού και του φιλόξενου αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό του. Στους χώρους εισόδου και κίνησης οι μορφές είναι απλές και απέριττες, ενώ τα υλικά είναι αδρά και ψυχρά. Το εσκεμμένα λιγοστό φως καθοδηγεί με την έντασή του προς τους κύριους χώρους του σπιτιού. Στην περιοχή του καθιστικού ο χώρος απλώνεται, το φως είναι διάχυτο και τα υλικά πιο ζεστά. 

Οι πέτρινοι τοίχοι, πάχους 60cm, τα φυτεμένα δώματα και η μόνωση διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Ο φυσικός κλιματισμός του σπιτιού επιτυγχάνεται επιπλέον με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων σε κάθε χώρο. Τα νερά της βροχής του χειμώνα συλλέγονται σε δεξαμενή και τροφοδοτούν τις καθημερινές χρήσεις της κατοικίας, ενώ ηλιακά πανέλα έχουν τοποθετηθεί στο υψηλότερο δώμα του σπιτιού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Μελέτη φύτευσης
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εξωτερικός φωτισμός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2012', έπαινος στην κατηγορία 'Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2011'.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 1011, 'Βραβεία 2012', τ. 105, 2011, σσ. 118-123.
  • ΔΟΜΕΣ 0512, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής', τ. 110, 2012, σσ. 88-89.