ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Κατοικία στη Ρόδο

Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης _ 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2002-2004
Χρόνος αποπεράτωσης
2007
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Ιξιά, Ρόδος, Δωδεκάνησα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή, κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και την βορεινή θέα προς την θάλασσα.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρείς στάθμες. Η πρόσβαση γίνεται από πάνω, στον όροφο που επίσης βρίσκονται ένα γραφείο και το κύριο υπνοδωμάτιο. Στη μεσαία στάθμη αναπτύσσονται το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και βοηθητικοί χώροι, ενώ στην πρώτη στάθμη βρίσκονται ένας ξενώνας, καθημερινό και χώροι σχετικοί με την πισίνα.

Όλες οι λειτουργικές ενότητες οργανώνονται γύρω από ένα ανοικτό αίθριο που αποτελεί το κυρίαρχο κατακόρυφο οργανωτικό στοιχείο της σύνθεσης. Η πισίνα οργανώνεται κάθετα προς την όψη και μπαίνει στον όγκο αποτελώντας την κάτω επιφάνεια του αιθρίου. 

Το σχέδιο ισορροπεί ανάμεσα στην εξωστρέφεια της αναφοράς στη θέα, και την εσωστρέφεια που συγκεντρώνει το αίθριο. Το αίθριο, ως κενό χωρίς χρήση στο βαθύτερο σημείο της οικίας, αναλαμβάνει το ρόλο ενός φωτεινού όγκου (με φυσικό φως την ημέρα και τεχνητό φως από την πισίνα τη νύχτα) που επιχειρεί να επανεστιάσει την αίσθηση της οικειότητας μέσω της διαφάνειας.