ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_04_2021

Κατοικία στη Λήμνο

Δημήτρης Φατούρος _ 1988

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1986
Χρόνος αποπεράτωσης
1988
Διεύθυνση έργου
Κοντιάς, Λήμνος, Λέσβος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σύνολο τονίζει ως κύριο στοιχείο ένα κύβο με τέσσερις διαφορετικές, αλλά συγγενείς, αντηρίδες και μια μικρότερη σε ύψος, αλλά πλατύτερη, μια σχεδόν αφύσικη επέκταση του κύβου ή μιαν αφύσικη αντηρίδα. Ο ήπιος αποχαρακτηρισμός του κύβου συντελείται.

Ως δεύτερο στοιχείο επαναλαμβάνεται ένα μικρότερο κυβόσχημο θέμα, ανοιχτό από πάνω, ένα «ανοικτό δωμάτιο» ανεξάρτητο από τον κυρίαρχο κύβο. Δύο σειρές πεσσοί τετράγωνοι με οριζόντια, επίπεδη, αποκολλημένη, ανεξάρτητη κάλυψη, συγκροτούν το ανοιχτό καταφύγιο ενός υποστέγου. 

Η ολοκλήρωση θα ήταν πλήρης χωρίς την τετράρριχτη κεραμοσκεπή, που επιβάλλουν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις. Το γκρίζο χρώμα των κεραμιδιών  επιχειρεί να αποχαρακτηρίσει την συμβατική κεραμοσκεπή.

Το κύριο αυτό σύνθετο σύνολο βρίσκεται μέσα σε μεγάλη ανοιχτή αυλή, που αρχίζει με τοίχο-όριο, κάθετα στην κλίση, που χαμηλός στην αρχή καταλήγει ψηλός. Το υπόστεγο επανέρχεται ως μακρά στοά και ο κλειστός χώρος του σπιτιού συντάσσεται ως ενδοστρεφής κατάληξη της υπαίθριας αυλής. Τα όρια, οι υποδοχές και οι αναμονές ζωής είναι πάλι εδώ. 

Ο κύβος είναι πολύ λίγο ομιλητικός, αλλά η ανακάλυψη του αγνώστου- εσωτερικού του ανατρέπει την κατάσταση. Η πολυπλοκότητα, η μη βεβαιότητα, τα διαφορετικά όρια κυριαρχούν. Μια μετέωρη έξοδος από τον κύβο στο ύψος ενός παταριού στον εσωτερικό χώρο καταλήγει με μια μικρή γέφυρα σε μικρή υπαίθρια ταράτσα-εξώστη. Ο εσωτερικός χώρος είναι χαμηλότερος - βυθισμένος κατά 35 εκ. από τους εξωτερικούς χώρους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Παπαδόπουλος Λόης, Τσιτιρίδου Σοφία (επιμ.), 'Φατούρος', Εκδόσεις Δομές, Αθήνα, 2009.
  • ΔΟΜΕΣ 0609, 'Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Κατοικίες του Δημήτρη Φατούρου', τ. 81, 2010.