ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
17_09_2019

Κατοικία στη Φιλοθέη

Νίκος Θεοδοσίου, Άκης Αηδόνης _ 1996

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1993
Χρόνος αποπεράτωσης
1996
Συνολική επιφάνεια
367m2
Επιφάνεια οικοπέδου
750m2
Διεύθυνση έργου
Ίριδος 3, Φιλοθέη, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τετραμελής οικογένεια.

Υπόγειο, ισόγειο, όροφος. 

Επίμηκες σχήμα οικοπέδου ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες. 

Αγνοήθηκε ο δυτικός προσανατολισμός. 

Πρόσωπο στο άλσος.

Το κτήριο προσαρμόζεται στο επίμηκες σχήμα του οικοπέδου, στα δεδομένα των γειτονικών κτισμάτων και στο άλσος. 

Οι πλάγιες όψεις κρύβονται από τις γειτονικές πολυκατοικίες.

Στο κατακόρυφο επίπεδο της πρόσοψης αφαιρείται μέρος επιδερμίδας και αποκαλύπτεται μία επί πλέον μορφολογική αισθητική. 

Στον άξονα κτηριακής συμμετρίας του επιπέδου της πρόσοψης προστίθεται και ένας δεύτερος άξονας συμμετρίας. 

Η στροφή, οι αφαιρέσεις μάζας και οι προσθήκες  δεν αναιρούν εν τέλει το σαφές περίγραμμα του κτηρίου. 

Για να αποκτήσουν πλαστικότητα οι εσωτερικοί χώροι επιστρατεύονται η στροφή, τα κενά ορόφου, τα σχήματα, τα ιδιαίτερα κουφώματα και ο φυσικός φωτισμός-ηλιασμός από την οροφή. 

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στην αυλή με την πέργκολα επηρεάζει την μορφή του κτηρίου. Η στροφή του κατά μήκος άξονα βελτιώνει το άνοιγμα και την θέα της αυλής προς το άλσος. Στην βελτίωση συνεισφέρει η ανατολική στοά του καθιστικού και η διαμόρφωση θεατρικού κοίλου στην κάθοδο προς το υπόγειο.

Ένας μικρός εξώστης-γραφείο στον όροφο, απολαμβάνει αφ’ ενός τα εκατέρωθεν κενά πάνω από την τραπεζαρία και το καθιστικό και αφ’ ετέρου την θέα προς το άλσος. 

Ο φυσικός φωτισμός οροφής πάνω από την τραπεζαρία, βελτιώνει τον ηλιασμό του πρώτου παιδικού δωματίου, που έχει θέα προς τα κενά του ορόφου και το πάρκο.

Το δεύτερο παιδικό δωμάτιο, καλύπτεται με στέγη, συμπληρώνεται με ξύλινο πατάρι ύπνου και βελτιώνει τον ηλιασμό του με τρεις μεσημβρινούς φεγγίτες πάνω από την ταράτσα του κτηρίου.

Το τμήμα του υπογείου προς τον δρόμο, λειτουργεί ως αρχιτεκτονικό γραφείο  με ανεξάρτητη είσοδο. Το θεατρικό κοίλο εξασφαλίζει άπλετο φυσικό φωτισμό, δίνει ενδιαφέρον στην πρόσβαση του γραφείου και είναι ένας ιδιαίτερα ευχάριστος εξωτερικός χώρος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επίβλεψη έργου
Τρισδιάστατες απεικονίσεις