ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_07_2019

Κατοικία στη Βούλα

mplusm - Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλιππίδης _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008-2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
285m2
Επιφάνεια οικοπέδου
475m2
Διεύθυνση έργου
Βασιλέως Γεωργίου 55, Βούλα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Φιλτραρισμένη θέα

Η μεγάλη διάσταση σε ένα στενόμακρο, κατωφερικό προς τον δρόμο οικόπεδο τονίζεται με τον επιμερισμό της νέας κατοικίας κατά πλάτος. Με τον επιμερισμό αυτόν γίνεται μια σαφής διάκριση ανάμεσα σε δυο ζώνες διαφορετικών πλατών: η μία με τους κύριους χώρους και η δεύτερη με τους χώρους κίνησης και τους βοηθητικούς χώρους. Η είσοδος διασχίζει κάθετα τη δεύτερη, τη στενότερη από αυτές τις δύο ζώνες: έναν τριώροφο χώρο με γραμμικές σκάλες, φως από ψηλά και φυγές προς την πισίνα. Η ζώνη αυτή επεκτείνεται προς τα πίσω μέχρι το όριο του οικοπέδου -σε αυτό το άκρο χωροθετούνται τα λουτρά κάθε ορόφου. Η αμέσως επόμενη, φαρδύτερη, ζώνη του ισογείου αποτελεί έναν χώρο διαμπερή προς την πίσω αυλή. Στο ισόγειο της ζώνης αυτής βρίσκονται σε ανοικτή διάταξη το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Πάνω από την τραπεζαρία βρίσκεται ένας διώροφος χώρος που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο παιδικά δωμάτια του πρώτου ορόφου. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το master bedroom με μια ευρύχωρη αυλή που απλώνεται μπροστά του σε όλο το πλάτος του. Η υποχώρηση του master bedroom σε σχέση με την πρόσοψη του παιδικού υπνοδωματίου του πρώτου ορόφου ενισχύει την ιδιωτικότητα του σε σχέση με τον δρόμο. Αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνουν τα διάτρητα πανέλα αλουμινίου που σχηματίζουν ένα διώροφο φίλτρο γύρω από τα υπνοδωμάτια της κατοικίας. Το διώροφο αυτό φίλτρο στη μεν πλάγια όψη, από όπου είναι ορατή η θάλασσα, αποκτά πανέλα κινούμενα σε ράγες, στη δε πρόσοψη της κατοικίας διαμορφώνει μια σταθερή επιφάνεια. Εκεί βγαίνει σε πρόβολο πάνω από την αυλή του καθιστικού, όντας σε διάλογο με τις διπλανές περσίδες που ορίζουν την πρόσοψη του χώρου εισόδου, στην περασιά της πισίνας. Οι κατακόρυφες περσίδες επιτρέπουν την αδιάκοπη αντίληψη της πισίνας από κάθε σημείο της κίνησης μέσα στον τριώροφο χώρο με τις σκάλες. Επιτυγχάνουν τη συνεχή παρουσία μιας ελεγχόμενης θέας, φιλτραρισμένης από τις διατομές αυτές. Αντίστοιχο περιορισμό της θέας επιτυγχάνει και ένας ψηλός τοίχος που οριοθετεί την πορεία εισόδου και προστατεύει την πισίνα από όσους εισέρχονται στην αυλή της κατοικίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
GAA αρχιτέκτονες Γιώργος Ασημάκης, NORTHen constructions
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links