ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_10_2019

Επισκευή διατηρητέου κτηρίου και διαρρύθμιση σε κατοικία

Μαίρη Καβάγια _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Κατοικίες, Ξενοδοχεία
Χρόνος μελέτης
2005
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
525m2
Επιφάνεια οικοπέδου
116678m2
Κόστος
1200000€
Ιδιοκτήτης
Θηρασία ΑΕ
Διεύθυνση έργου
Άγιος Ιωάννης, Θηρασιά, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο, κτισμένο περίπου το 1850 πάνω στη θάλασσα, στο νησί Θηρασιά, είναι διατηρητέο νεώτερο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Επρόκειτο για κτήριο συλλογής και φόρτωσης θηραϊκής γης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, καλυμμένο με θόλους και σταυροθόλια και αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης. 

Η αναστήλωση, η επισκευή και η διαρρύθμισή του σε πολυτελή κατοικία δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του. Οι εξωτερικοί τοίχοι, κτισμένοι από ντόπια ηφαιστειακή πέτρα, επισκευάσθηκαν και συμπληρώθηκαν, ενώ οι εσωτερικοί ενισχύθηκαν στατικά και σοβατίστηκαν. Τα δάπεδα έγιναν από πατητή τσιμεντοκονία. Οι λύσεις που δόθηκαν εν γένει και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες εξασφαλίζουν την προστασία του από την άμεση επαφή με τη θάλασσα και συμβάλλουν στο να μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας. Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες σχετίζονται με κατασκευαστικές λεπτομέρειες σκαφών. Η επίπλωση των χώρων είναι διακριτική, με χρήση φυσικών υλικών (ξύλο, βαμβάκι, λινό), όπως απαιτούσε η λιτότητα και η δυναμική των χώρων, εντελώς αντίστοιχη με την λιτότητα και την λειτουργικότητα που επικρατεί σε ένα σκάφος. 

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε με πέτρινους τοίχους και υλικά του παλαιού ορυχείου που διαμορφώνουν πεζούλες και ασφαλίζουν τον χώρο από κατολισθήσεις. Το σύνολο ενσωματώνεται στο τοπίο σχεδόν και είναι δυσδιάκριτο από μακριά. 

Η συμβολή του ιδιοκτήτη Κωστή Ψύχα σε όλα τα στάδια της κατασκευής υπήρξε ουσιαστική και ανεκτίμητη. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε υλοποιηθεί ένα τόσο δύσκολο έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Χρήστος Πρεκατές και συνεργάτες
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων
Κατασκευή
Επίβλεψη έργου
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2011', βραβείο στην κατηγορία 'Νέα αρχιτεκτονική σε υφιστάμενο κτήριο των ετών 2008-2009' 

'Η εκπληκτική τοποθεσία του βιομηχανικού κτηρίου πάνω στη θάλασσα προστατεύεται σε αυτό το εκπληκτικό έργο εντελώς. Όπως και η Villa Malaparte του 1942, του Adalberto Libera, το σπίτι αυτό χωνεύεται στο τοπίο χάρη στη χρήση φυσικής ηφαιστειακής πέτρας κατά την ανοικοδόμηση. Οι αναβαθμοί πρόληψης της διάβρωσης επαναλαμβάνουν την εμπνευσμένα εντεταγμένη ανοικοδόμηση αυτού του παραθαλάσσιου οικοπέδου με ατόφιο υλικό. Η παράξενη ομορφιά της κάτοψης του ισογείου υποδηλώνει παλιά και νέα ενέργεια.' Steven Holl