ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_07_2019

Κατοικία στα Μέγαρα

tense architecture network – Τ. Ανδριανόπουλος, Κ. Μαύρος _ 2014

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2010-2012
Χρόνος αποπεράτωσης
2014
Συνολική επιφάνεια
200m2
Επιφάνεια οικοπέδου
11000m2
Κόστος
€330000
Διεύθυνση έργου
Μέγαρα, Αττική, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μέσα σε 300 ελιές και ανάμεσα στη θέα του κάμπου των Μεγάρων και τα Γερένια όρη, η κατοικία έπρεπε να διαλέξει: Παρ’ όλο που ο ορεινός όγκος στέκεται στο βορρά, η κατοικία στρέφεται προς αυτόν, αποφεύγοντας τον μακρινό κάμπο. Τριγωνικής κάτοψης, λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό. Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μια στην είσοδο και μια ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς. Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό: ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το ύψος του πρίσματος κλιμακώνεται ανερχόμενο από την χαμηλή είσοδο, προς το μεγάλο, διάφανο άνοιγμα του χώρου διημέρευσης. Ένας στεγασμένος χώρος σε όλο το μήκος του υποδέχεται την καλοκαιρινή ζωή, σε οπτική επαφή με το βουνό και τις ελιές. Η υπαίθρια ζωή μοιράζεται ανάμεσα σε αυτή την ιδιότυπη στοά και τις εσωτερικές αυλές. Το κεκλιμένο δώμα της κατοικίας είναι και αυτό πράσινο: ελίχρυσα, ρυγχόσπερμο, δροσάνθεμα, δεντρολίβανο, γκάουρες, θυμάρι. Η φύτευση προοδευτικά θα διαρρεύσει κατακόρυφα προς το κέλυφος από εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα – το οποίο έχει πάρει το χρώμα της θερμής, περιβάλλουσας γης. Σκυρόδεμα και φυτά θα διαπλακούν, η μονολιθικότητα της κατοικίας θα αμβλυνθεί. Ο χώρος διημέρευσης αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές: καθιστικό, χώρος φαγητού, χώρος προετοιμασίας του. Ένας κεντρικός πάγκος- τραπέζι από μασίφ μαόνι καταλήγει στην εστία – η μεταλλική καμινάδα της οποίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως ανάρτηση. Το διακριτικό αυτό τζάκι είναι ενεργειακό, σχισμές σε κατάλληλο ύψος επανακυκλοφορούν τον θερμό αέρα μέσα στο χώρο. Ένας διάφανος διάδρομος οδηγεί στους χώρους ύπνου, οι οποίοι επικοινωνούν με τους χώρους διημέρευσης μέσω της αυλής. Μία διαγώνια πέργκολα από ανοξείδωτα συρματόσχοινα θα υποδεχθεί την ανάπτυξη φυτών από την κεκλιμένη πράσινη στέγη -και επομένως και την απαραίτητη καλοκαιρινή σκίαση. Η περίκλειστη αυλή είναι μέσω της καμπύλης διαγωνίου ταυτόχρονα φυτεμένη και δαπεδοστρωμένη. Μία ημιδιάφανη, επίσης καμπύλη κουρτίνα ελίσσεται ανάμεσα στις τρεις περιοχές του κυρίως χώρου, απορροφώντας με πληθωρικό τρόπο το φως –ηλιακό ή ηλεκτρικό. Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή τον δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά -όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Η κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαικό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής ‘Mies van der Rohe 2015’
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.
  • ΔΟΜΕΣ 0215, ‘Μεσογειακές παραλλαγές’, τ. 130, 2015.