ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_11_2019

Κατοικία Μαλλιαράκη

Flavio Zanon, Νίκος Σκουτέλης _ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2009
Συνολική επιφάνεια
380m2
Επιφάνεια οικοπέδου
880m2
Διεύθυνση έργου
Αρχάνες, Ηράκλειο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για την ανακαίνιση παλιού διώροφου σπιτιού στο συνεκτικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού. Παρελήφθη από τους αρχιτέκτονες στη φάση ολοκλήρωσης των εξωτερικών και εσωτερικών μανδυών εκτοξευόμενου σκυροδέματος, έργο υπερβολικό για το μέγεθος της κατασκευής, άρα η επέμβαση είχε ήδη κάποιους περιορισμούς, παράλληλα με την συνεχή αντίδραση ενός από τους δύο των εργοδοτών στην κατανόηση των προβλεπόμενων έργων.

Στο κυρίως σπίτι, το διώροφο τμήμα, δημιουργείται η ζώνη του καθιστικού σε δύο επίπεδα (καθιστικό/τζάκι και τραπεζαρία) όπου αλλάζει θέση, αντιστρέφεται η παλιά ξύλινη σκάλα και ακολουθείται η διαδρομή σε ράμπα που κάποτε έφερε τα σταφύλια δια μέσου του σπιτιού στο πίσω ισόγειο, το οινοποιείο. Μετατέθηκε επίσης η κύρια είσοδος ως εκ τούτου έγινε επένδυση πέτρας στην διπλανή ως συνέχεια των σκαλοπατιών και της παλιάς πλακόστρωσης στην αυλή.

Και εδώ έγινε προσπάθεια να αποδοθεί μια ισορροπημένη δόση νεωτερικότητας στο σύνολο. Το έναυσμα δόθηκε από την υπέρβαση δόμησης σε μπαλκόνι του ορόφου, που κλείστηκε για να μετατραπεί σε λουτρό.

Ο επιπλέον όγκος λοιπόν ντύθηκε με πινακίδες πλακέ θαλάσσης σε στηρίξεις λαμαρίνας γαλβανιζέ. 

Έγινε ευρεία χρήση πωρόλιθου, δρυός, γαλβανισμένης και οξειδωμένης λαμαρίνας.

Η περιοχή του τζακιού και τα νεοβρετανικά κουζινικά, μοιάζουν απροσάρμοστα σε σχέση με το σύνολο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτονες
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Υπεύθυνος μελέτης
Σύμβουλος μηχανολογικών
Σύμβουλος ηλεκτρολογικών
Επίβλεψη έργου
Μελέτη επίπλωσης
Εσωτερική διακόσμηση
Μελέτη φύτευσης