ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_11_2019

Κατοικία και studios ζωγράφων

Μιχάλης Σουβατζίδης _ 1984

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1980
Χρόνος αποπεράτωσης
1984
Επιφάνεια οικοπέδου
210m2
Διεύθυνση έργου
Νέα Φιλοθέη, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία χτίστηκε στην περιοχή Ν. Φιλοθέης, σε οικόπεδο 210m2 με νότιο προσανατολισμό σε συνεχές σύστημα. Δυνατότητα κάλυψης 70% και συντελεστής 2,1. Η κατοικία προορίζεται να κατοικηθεί από ζευγάρι με ένα παιδί. Έχει θέα προς το νότο και το οικιστιό περιβάλλον της είναι υποβαθμισμένο λόγω των μικρών οικοπέδων και του συστήματος δόμησης της περιοχής. Περιλαμβάνει μια κατοικία, δύο εργαστήρια ζωγραφικής, ξενώνα και υπόγειο.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναζητήθηκε μέσω του παθητικού ηλιακού σχεδιασμού ένα καινούργιο μοντέλο έκφρασης του περιβλήματος, αλλά και των εσωτερικών χώρων της κατοικίας.  

Κατόψεις, τομές και λεπτομέρειες της κατασκευής ακολουθούν την κίνηση του ήλιου και τη λειτουργία εξασφαλίζοντας πολυπλοκότητα στους εσωτερικούς χώρους και τις όψεις ταυτόχρονα με τη θερμική ωφέλεια. Έτσι η κατασκευή συσσωρεύει όλη την ηλιακή πρόσπτωση ακτινών τον χειμώνα, ενώ αποκλείει την πρόσπτωση ηλιακών ακτινών το καλοκαίρι ακόμη και στους εξώστες. Τα εργαστήρια που τοποθετήθηκαν στο βοριά είναι χώροι ανάσχεσης των απωλειών θερμότητας των υπολοίπων χώρων που θέλουν μεγαλύτερη θερμοκρασία (καθιστικά, υπνοδωμάτια).  Στο νοτιά  ο παθητικός ηλιακός σχεδιασμός εκτός από την άμεση πρόσοδο από την πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας όλη την ημέρα στο εσωτερικό του κτηρίου (ακόμη και στα βορινά τμήματα, τραπεζαρία και κουζίνα)  συμπληρώνεται με το θερμοκήπιο της κρεβατοκάμαρας των γονιών και τους τοίχους TROMBE-MICHEL στον  1ο όροφο στο καθιστικό του εργαστηρίου ζωγραφικής του άνδρα και τον τοίχο TROMBE στον 5ο όροφο στο καθιστικό τζακιού.  

Ακόμα το δώμα που σε πολλά σημεία του είναι κήπος προσφέρει κι αυτό στον ηλιακό σχεδιασμό γιατί λειτουργεί σαν ανασχετικός παράγοντας στις απώλειες τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι αντίθετα δεν αφήνει να υπερθερμανθεί η πλάκα του 3ου  ορόφου κι έτσι βοηθάει τον δροσισμό του κτηρίου.  Για το φυσικό δροσισμό σε όλο το κτήριο υπάρχει διαμπερής κίνηση του αέρα. 

Η κατοικία είναι το πρώτο  πραγματοποιημένο έργο του αρχιτέκτονα που ενσωματώνει την παράμετρο του παθητικού ηλιακού-βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Μετρήσεις: Από τους αρχιτέκτονες Σ.Α.Τσιούτσα και Δ.Β.Γκριντζιά έγινε υπολογισμός ηλιακών κερδών με τη μέθοδο Balcomb (πρόγραμμα Solarsat), από όπου προέκυψε κάλυψη θερμικών αναγκών λόγω παθητικού ηλιακού σχεδιασμού 36,5%. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Α' βραβείο από το ΥΧΟΠ, 1984.