ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
08_12_2019

Κατοικία έξω από το Μαρκόπουλο

Δημήτρης Φατούρος _ 1996

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1991
Χρόνος αποπεράτωσης
1996
Διεύθυνση έργου
Μαρκόπουλο, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η γραμμική ανάπτυξη μεταμορφώνεται σε κρυμμένη μεγάλη αυλή που αφήνει κυρίαρχη τη μεγάλη θέα. Μια ελεύθερη κιονοσειρά μπροστά στον μακρύ πέτρινο τοίχο συντάσσει με επίμονη στίξη την υπόμνηση της προφύλαξης από τον επιθετικό δυτικό ήλιο. Η μεγάλη θέα στη δύση ανοίγει στη μακριά πλευρά που ορίζεται από την υψομετρική διαφορά και τη σύνθετη στοά-πρόπυλο της μικρότερης πλευράς. Οι μικροί χώροι, τα «κελιά» και η μικρή περίκλειστη αυλή που προφυλάσσει το παλαιό «βαγόνι» συνεισφέρουν στην κατάληξη των ορίων. Ο χώρος συστρέφεται με ήπια έμφαση. Ο διάλογος με το φυσικό τοπίο είναι συνεχής. Οι διαφορετικές συνθήκες χώρου είναι οι συνθήκες ζωής που διαρθρώνονται: η ανοιχτή θέα στην υπερύψωση της στάθμης του περικυκλωμένου χώρου, τα υπόστεγα με τη στενή δίοδο της εισόδου, το πρόπυλο, η απομόνωση των κλειστών πέτρινων χώρων. Η είσοδος κρύβει και μετά επιτρέπει την αποκάλυψη του συγκεντρωμένου χώρου που από μακριά είναι ένα οργανωμένο πέτρινο ανάχωμα στην πλαγιά του τοπίου. Η καθαρή γεωμετρία του υπόστεγου από μπετόν, ψηλά στη μακριά πλευρά, αντίλογος και συμφιλίωση με την πολύπαθη μικρογεωμετρία των πέτρινων κιονοσειρών και των σιωπηλών τοίχων. Διάλογος και αντιφάσεις του προσδιορισμένου και του απροσδιόριστου, του κλειστού και του ανοιχτού, του φυσικού και του τεχνητού, της επιθυμίας και της προφύλαξης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Παπαδόπουλος Λόης, Τσιτιρίδου Σοφία (επιμ.), 'Φατούρος', Εκδόσεις Δομές, Αθήνα, 2009.
  • ΔΟΜΕΣ 0609, 'Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Κατοικίες του Δημήτρη Φατούρου', τ. 81, 2010.