ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_04_2021

Κατοικία στις Πετριές

Γιώργος Αγγελής _ 2006

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2005
Χρόνος αποπεράτωσης
2006
Συνολική επιφάνεια
250m2
Επιφάνεια οικοπέδου
4177m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Πετριές, Εύβοια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μελέτη αφορά διώροφη εξοχική κατοικία με ξενώνα, συνολικού εμβαδού 250 m2, σε γήπεδο με έντονη κλίση (50-60%) μέσα στο φυσικό τοπίο και κοντά στη θάλασσα. Το κτήριο συγκροτείται από τρεις συνθετικές χειρονομίες, συσχετισμένες με το έδαφος:

α) το ισόγειο, αναπτύσσεται μέσα στο πρανές του γηπέδου ως σκάμμα, που η παρειά του διαμορφώνεται από πέτρινο τοίχο. Αυτός ο τοίχος ξεκινά ως αναλημματικό στοιχείο διαμόρφωσης του υπαίθρου, για να εξελιχθεί σε εσωτερικό όριο οργάνωσης του 'βαθύ', προστατευμένου χώρου διημέρευσης και να τον 'ανοίξει' στην αυλή και τη θέα.

β) ο όροφος (ανώτερο ισόγειο λόγω κλίσης) αναπτύσσεται σε διάταξη Γ, αφήνοντας μεγάλο ελεύθερο ύψος στον ισόγειο χώρο διημέρευσης. Επαναπροσδιορίζει τα όρια του ισογείου στρέφοντας την κατοικία προς την αυλή και τη θέα και την προστατεύει από τους δυσμενείς προσανατολισμούς.

γ) στην απόληξη του δυτικού σκέλους του Γ, αναπτύσσεται πυργοειδής όγκος (ξενώνας, ενότητα γονέων) κατά την κατακόρυφη, που λειτουργεί αντιστικτικά ως προς τις προηγούμενες χειρονομίες, καθώς αυτές εξελίσσονται κατά την οριζόντια, μέσα και πάνω στη γη (πέτρινος τοίχος, διάταξη Γ).

Η γραμμή τομής του κτηρίου, τόσο στην κατώτερη στάθμη όσο και στα επιμερισμένα δώματα, παραλαμβάνει την κλίση του γηπέδου. Έτσι, το κτήριο προσαρμόζεται στο έδαφος (με τις λιγότερες δυνατές εκσκαφές), οι εσωτερικοί χώροι αποκτούν άμεση πρόσβαση στο ύπαιθρο, ενώ ο συνολικός όγκος επιμερίζεται προκειμένου να ενταχθεί καλύτερα στην κλίμακα μεγεθών του τοπίου. Ο φορέας αποτέλεσε βασικό και εξέχον στοιχείο διαμόρφωσης του χώρου και έτσι δόθηκε ιδιαίτερη επιμέλεια στον σχεδιασμό του, στη μορφή των στοιχείων του, στις αναλογίες και στα μεγέθη που τον χαρακτηρίζουν. Τα υλικά κατασκευής - ανεπίχριστο σκυρόδεμα, εμφανής λιθοδομή, τζάμι και επίχρισμα - εντάσσουν το κτήριο στην χρωματική κλίμακα του τοπίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Δομές, Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής,Τόμος Α’, Απρίλιος 2010, τ.89, σσ. 145-115.
  • Walls, κατάλογος 6ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού έργου, Νοέμβριος 2010, σσ. 50-51.
  • City Index Elefsina|Greece. EASA007_Final Report, Εκδόσεις Ε.Μ.Π., Αθήνα, 2010.
Εκθέσεις
  • index_arch[gr], Ελευσίνα, EASA, Ιουλ. 2007.
  • Δομές, Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, περιοδεύουσα έκθεση, 2010.
  • Piran days of Architecture - Piranesi exhibition 2010, Piran, Σλοβενία, Νοε. 2010.
  • Έκθεση Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2010, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, Μάρτ. 2011.
Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013