ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_12_2019

Ηill house

paan architects - Μ. Παπαφίγκου, J. Annerhed _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
229m2
Επιφάνεια οικοπέδου
785m2
Διεύθυνση έργου
Ροδόπολη, Διόνυσος, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το οικόπεδο στον Διόνυσο, μακρινό προάστιο της Αθήνας, χρωματιζόταν έντονα από τη χαρακτηριστική τοπική βλάστηση. Μεγάλα πεύκα, θάμνοι και μεσογειακά φυτά συνέθεταν το φυσικό περιβάλλον. Βασική σχεδιαστική πρόθεση ήταν η δημιουργία  ενός κτηρίου που θα σέβεται το τοπίο και θα αντανακλά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου. Δυστυχώς, κατά την εκτεταμένη πυρκαϊά της Αττικής το 2008, ο περιβάλλων χώρος καταστράφηκε, καθώς κάηκαν τα δένδρα του οικοπέδου και της γύρω περιοχής. Ο σχεδιασμός βασιζόταν στη σχέση του κτηρίου με το άμεσο φυσικό του περιβάλλον, με αποτέλεσμα το σπίτι σήμερα να φαντάζει γυμνό. Οι ιδιοκτήτες έχουν δεσμευθεί να επαναφέρουν το πεδίο όσο είναι δυνατόν στην αρχική του κατάσταση. 

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν ο όγκος να αρθρωθεί ως τοπίο-λόφος στο φυσικό ξέφωτο που υπήρχε τότε ανάμεσα στις συστάδες των δένδρων, να μιμηθεί το τοπίο και να κρυφτεί στην έντονη βλάστηση, με στόχο να μη χρειάζεται να κοπεί ούτε ένα δένδρο για την ανέγερση της νέας οικοδομής.

Αντιλαμβανόμενοι το κτήριο ως συμπαγή όγκο και ενοποιώντας τη στέγη με τους τοίχους, θελήσαμε να επανερμηνεύσουμε το αρχέτυπο του σπιτιού-αντικειμένου. Ο μονολιθικός και γήινος χαρακτήρας του τονίζεται με τη χρήση αδρού τούβλου και την ενιαία διαμόρφωση των εξωτερικών επιφανειών. Οι κλίσεις της στέγης προέκυψαν από τη μελέτη του ηλιακού φωτός για τη βελτιστοποίηση της ηλιοπροστασίας το καλοκαίρι και του φυσικού φωτισμού τον χειμώνα. Εσωτερικά, τα ταβάνια ακολουθούν τις κλίσεις εναλλάσσοντας το ύψος των χώρων και εμπλουτίζοντας την αίσθηση του σπιτιού.

Τμήματα του όγκου αφαιρέθηκαν δημιουργώντας κενά, που ορίζουν ενδιάμεσους χώρους, καταργούν τα όρια και δημιουργούν νέες σχέσεις του μέσα με το έξω, του κλειστού με το ανοιχτό, του ιδιωτικού με το δημόσιο, του χαμηλού με το ψηλό, του σκοτεινού με το φωτεινό.

Βασική αρχή αποτέλεσε επίσης η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου. Εφαρμόστηκε ένας συνδυασμός συστημάτων, που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση και αντλία θερμότητας ‘αέρος-νερού’ για την ψύξη. Οι ενεργειακές απαιτήσεις μειώνονται με την τοποθέτηση ενός συνεχούς εξωτερικού θερμομονωτικού κελύφους από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. 

To Hill House προτάθηκε για το ευρωπαϊκό βραβείο Mies Van der Rohe 2013 (European prize for contemporary architecture Mies van der Rohe 2013).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Διαχείριση έργου
Βιοκλιματική μελέτη
Ειδικοί σύμβουλοι
Επίβλεψη έργου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0513, 'Δώματα και στέγες', τ. 119, 2013.