ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Grande Dame - Ανακατασκευή και προσθήκη ορόφου σε διατηρητέα οικία

askarchitects - Στέλλα Κωνσταντινίδη _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007-2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
400m2
Επιφάνεια οικοπέδου
188m2
Διεύθυνση έργου
Καστέλλα, Πειραιάς, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στόχος της ανακατασκευής και της προσθήκης σε διατηρητέα οικία ήταν η δημιουργία ανοικτών κατόψεων που ενοποιούν τους χώρους, για τη στέγαση μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων. 

Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι κατεδαφίστηκαν και καθαιρέθηκαν όλα τα επιχρίσματα επαναφέροντας το κτήριο στην απογυμνωμένη βασική κατασκευαστική δομή του. Από εδώ ξεκίνησε και η ανάγνωσή του. Έγιναν, κατόπιν, οι απαραίτητες στατικές ενισχύσεις, οι οποίες στόχο είχαν τη διατήρηση του χαρακτήρα του κτηρίου, αλλά και την αποκάλυψη κρυμμένων στοιχείων του χαρακτήρα του, όπως η λιθοδομή στο επίπεδο του ισογείου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας είναι η αυλή, η οποία, όπως και σε άλλα έργα των askarchitects, είναι εμφανής, ήδη, από την είσοδο. Αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της κάτοψης, τον πνεύμονα της κατοικίας και της αίσθησης του ‘εισέρχομαι έξω’.  

Όλες οι διακοσμητικές λεπτομέρειες της πρόσοψης αποτυπώθηκαν σε μήτρες και αναπαράχθηκαν πιστά. Ομοίως, και στους εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήθηκαν λεπτομέρειες της εποχής και συντηρήθηκε η αρχική ξύλινη τριώροφη σκάλα, που αποτελεί το αποκλειστικό στοιχείο κατακόρυφης κυκλοφορίας στην κατοικία.

Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα, έχει κανείς την αίσθηση ότι διανύει τις δεκαετίες. Ξεκινώντας από το ισόγειο με τις στιβαρές λιθοδομές του 19ου αιώνα, προχωράει κανείς στον όροφο της δεκαετίας του 1930, για να καταλήξει στη σύγχρονη επέκταση του δώματος, που πλαισιώνεται από μια πράσινη στέγη, ένα δώμα-κήπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Εσωτερική διακόσμηση

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2015'. Βραβείο (κατ' ισοβαθμίαν) στην κατηγορία 'Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2010 - 2014'
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0115, Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2015', 2015.