ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
12_04_2021

Γκαλερί Καλφαγιάν

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
131m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για την διαμόρφωση ενός σχετικά μικρού εκθεσιακού χώρου στο Κολωνάκι, στο ισόγειο ενός υπάρχοντος κτηριακού συγκροτήματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του χώρου ήταν τα εκτεταμένα υαλοπετάσματα προς την οδό Χάριτος. Αυτά έθεσαν ένα διπλό πρόβλημα καθώς έπρεπε να αποτελέσουν όριο σε σχέση με το εξωτερικό και ταυτόχρονα θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η υπάρχουσα δομή του κτηρίου. Η επιλογή ήταν να διατηρηθεί το διάφωτο υλικό στις όψεις και με την χρήση ταινιών led να μεταβληθεί όλη η γωνία σε ένα ήπιο αλλά ευδιάκριτο φωτεινό σημείο, ικανό να μεταδίδει τις εσωτερικές εναλλαγές του χώρου στο άμεσο περιβάλλον του. Ταυτόχρονα από την οδό Χάριτος έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της εισόδου. Έτσι τονίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της διαδικασίας της έκθεσης διαμορφώθηκε η είσοδος ανοίγοντας στην ουσία όλη την πρόσοψη επί της Χάρητος και προσκαλώντας, με τα μεγάλα πανέλα-πόρτες περί άξονα, τους επισκέπτες στο εσωτερικό. Στην μέσα παρειά των υαλοπετασμάτων περάστηκαν σε απόσταση τοίχοι γυψοσανίδας προσφέροντας εκθεσιακές επιφάνειες και οριοθετώντας το χώρο. 

Το εσωτερικό κρατήθηκε κατά το δυνατόν πιο ουδέτερο με πετάσματα γυψοσανίδας και επί μέρους εξοπλισμό από μαύρη λαμαρίνα. Από μαύρη λαμαρίνα έχει κατασκευαστεί η εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με το πατάρι και τους αποθηκευτικούς χώρους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Σύμβουλος φωτισμού
Σύμβουλος ειδικών κατασκευών
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ