ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_04_2019

Φοιτητική εστία Πολυτεχνείου Κρήτης

ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες - Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε. _ 1994

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Εκπαίδευση, Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1991–1992
Χρόνος αποπεράτωσης
1994
Συνολική επιφάνεια
3000m2
Ιδιοκτήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης
Διεύθυνση έργου
Ακρωτήρι, Χανιά

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο θα εξυπηρετεί 80 φοιτητές σε 3.000 m2. Οι χώροι αναπτύσσονται κατά μήκος και ανάμεσα σε δύο τόξα - τοίχους, σε τρείς βασικές κτηριακές ενότητες μεταβλητού ύψους. Ο Β.Δ. τοίχος οριοθετεί τη ζώνη κινήσεων και κοινόχρηστων χώρων πρίν την μετάβαση στην ζώνη των δωματίων. Με την ζώνη αυτή διασταυρώνεται ο κεντρικός πεζόδρομος των περιοχών κατοικίας και δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο κόμβο κυκλοφορίας που οριοθετείται από κλιμακοστάσια - πύργους και πτυχωτό γραμμικό στέγαστρο. Η μάζα των δύο τοίχων βγαίνει μέσα από την μορφολογία του εδάφους παίρνοντας ταυτόχρονα το κεραμιδί χρώμα της γης. Τα προεξέχοντα μπαλκόνια ενώνονται με την κατασκευή των ανάλαφρων γαλαζοπράσινων στεγών - πιο κοντά στον Κρητικό ουρανό. Το πτυχωτό ανοιχτόχρωμο (κίτρινο - άσπρο) στέγαστρο σε αντίθεση με την λεία κεραμιδιά επιφάνεια των τοίχων, τονίζει την 'πύλη' προς τον χώρο κατοικίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Υπεύθυνοι μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Χ. Ακρωτηριανάκη Τεχνική Υπηρεσία Πολυτεχνείου Κρήτης, Προϊστάμενος: Α. Πετούσης, Πολιτικός Μηχ.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Αρχιτεκτονικά Θέματα, τεύχος 30.
  • Ύλη και Κτίριο, τεύχος 35, 51.
  • Κτίριο, τεύχος 92.