ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
26_08_2019

Εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι

Ναταλία Κοκοσαλάκη _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2013
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
110m2
Κόστος
160000€
Διεύθυνση έργου
Αλιβέρι, Εύβοια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί η οργάνωση των υπολοίπων χώρων. Έτσι, η κολυμβητική δεξαμενή, το bbq και η αυλή θα ήταν οι βασικοί χώροι όπου η οικογένεια θα πέρναγε τον περισσότερο χρόνο της. Επομένως, στόχος μας έγινε, από την αρχή, οι υπαίθριοι χώροι να είναι όσο πιο άνετοι και προστατευμένοι από τους γύρω γίνεται, ενώ, αντίθετα, οι εσωτερικοί χώροι να είναι όσο πιο ανοιχτοί γίνεται προς τα έξω και, ειδικά, προς τη θέα της θάλασσας. 

Ένας διαβρωμένος μονολιθικός όγκος ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας. Ενώ το εξωτερικό επιβλητικό περίβλημα εμπόδιζε να μαντέψει κάποιος τι συμβαίνει μέσα, το εσωτερικό του, διαβρωμένο έτσι ώστε να δημιουργούνται ανοίγματα και εσοχές, δημιουργούσε προστατευμένους χώρους διαμονής με θέα 180o προς τη θάλασσα. Ο σχεδιασμός βασίσθηκε σε δυο αρχές: να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και εσωστρεφές, αλλά προκλητικά διαφορετικό από το περιβάλλον του, που συγχρόνως θα είναι εργονομικό, οικονομικό και ευέλικτο για αλλαγές και προσθήκες στο μέλλον. 

Στο τελευταίο βασίσθηκε όλη η οργάνωση των εσωτερικών χώρων. Το ζητούμενο ήταν τα 110m2 της κατοικίας να είναι όσο πιο εργονομικά σχεδιασμένα γίνεται, ώστε να φιλοξενούνται και επισκέπτες, και παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη ώστε, με απλές παρεμβάσεις, να μπορεί να μεγαλώσει η κατοικία στο μέλλον. Οι πρώτες ύλες, σε όλη την κατοικία, διαβάζονται εύκολα. Ο παχύς τοίχος, που προστατευτικά περιβάλλει την κατοικία, είναι από πέτρα, εμφανή μέσα και έξω. Επίσης, εμφανή είναι το σκυρόδεμα, τα βράχια που προέκυψαν από την εκσκαφή, και η τσιμεντοκονία που καλύπτει τις υπόλοιπες επιφάνειες. Για να μειωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτηρίου, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στοιχεία και δεξαμενές συλλογής νερού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.