ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_04_2021

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Κατερίνα Τσιγαρίδα _ 2004

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2001
Χρόνος αποπεράτωσης
2004
Συνολική επιφάνεια
200m2
Ιδιοκτήτης
Πάνος Μπιτσαξής
Διεύθυνση έργου
Τοποθεσία 'Χάρακας', Γαύριο, Άνδρος, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για μικρό συγκρότημα τεσσάρων κτισμάτων στη Νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Τα δύο κτήρια αποτελούν την κύρια κατοικία ενώ τα άλλα δύο αποτελούν ξενώνες. Οι αρχικές συνθετικές χειρονομίες υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη για εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών του οικοπέδου, που διακρίνεται για την έντονη κλίση προς την ανατολή και την πανοραμική θέα προς το λιμάνι του Γαυρίου και τα απέναντι νησιά, καθώς και την ενσωμάτωση των κτηρίων στο βραχώδες νησιώτικο τοπίο.

Τα τέσσερα κτήρια αποτελούν ένα σύνολο με αυστηρή γεωμετρία. Αναπτύσσονται σε μήκος, παράλληλα με τις ισοϋψείς καμπύλες του οικοπέδου, αφήνοντας την μεγάλη πλευρά να αντικρίζει τη θέα. Το αποτέλεσμα είναι μια διακριτή, γραμμική ανάπτυξη κατά το μήκος της πλαγιάς. Η διάσπαση καθαυτή των λειτουργιών σε μικρούς όγκους επιτρέπει την βέλτιστη προσαρμογή των ισογείων κτηρίων στο έντονο ανάγλυφο, την προστασία των υπαιθρίων και μερικώς στεγασμένων χώρων από τους βόρειους ανέμους, καθώς και την λειτουργική αυτονομία των κατοικιών.

Η αυστηρή γεωμετρία και η σχεδιαστική πειθαρχία είναι σε εναρμόνιση με το τοπικό ιδίωμα, ενώ για την κατασκευαστική λογική της πέτρας και του ξύλου ακολουθούνται απλές, δοκιμασμένες παραδοσιακές τεχνικές.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Ελληνικές κατασκευές, Νο 98, 2005.
  • Mediterranean Modern,Thames and Hudson, 2006.
  • The Phaidon Atlas of 21th century world architecture, 2008.
  • Θέματα Χώρου & τεχνών, Νο 43, 2012.
Εκθέσεις
  • 5η Πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, Πάτρα, 2006.
Διακρίσεις
  • Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Διάκριση, 2005.