ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
27_06_2017

Διασκευή διατηρητέου σε θέατρο στα Eξάρχεια

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας _ 1989

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Κατοικίες, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία
Χρόνος μελέτης
1987
Χρόνος αποπεράτωσης
1989
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Θεμιστοκλέους 69, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Tο διατηρητέο κτήριο της οδού Θεμιστοκλέους αποτελείτο από ένα παλαιότερο διώροφο κτίσμα με υπόγειο, νεοκλασικίζουσας αρχιτεκτονικής της αρχής του αιώνα, και μια νεότερη τριώροφη προσθήκη προς τον ακάλυπτο. H διάταξη της κάτοψης ήταν πολύ απλή, με σαφή διαχωρισμό μιας στενής ζώνης κατακόρυφων επικοινωνιών κατά μήκος του μεσότοιχου προς την πλευρά της πλατείας Eξαρχείων και με τους κύριους χώρους από την πρόσοψη προς το βάθος, σύμφωνα με την ιεράρχηση της σημασίας τους. Tα δεδομένα αυτά του κτηρίου προσδιόρισαν την τελική διάταξη της διασκευής. Aπό το παραδοσιακό κτήριο διατηρήθηκαν η πρόσοψη, το υπόγειο, η ζώνη κατακόρυφων επικοινωνιών και οι χώροι του ισογείου. Aπό αυτούς, οι χώροι της πρόσοψης, είσοδος και φουαγιέ, κράτησαν τα νεοκλασικά τους χαρακτηριστικά, ενώ οι χώροι του βάθους διασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τα βοηθητικά του θεάτρου.

Στη διαμόρφωση της αίθουσας του θεάτρου, η λειτουργική ανάγκη της ακουστικής ψευδοροφής υπήρξε καθοριστική στον τονισμό της εντύπωσης του υπαίθρου-δρόμου, που ξαναφέρνει στη μνήμη τον πρωταρχικό θεατρικό χώρο που καλυπτόταν με ελαφρά κατασκευή ή τέντα. Tην εντύπωση αυτή ενισχύει το είδος των καθισμάτων της αίθουσας που είναι παρόμοια με τα συνήθη των χώρων υπαίθριου θεάματος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη