ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
24_10_2019

Διαμέρισμα για έναν συγγραφέα

A2 architects - Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2015
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
90m2
Κόστος
80000€
Διεύθυνση έργου
Ψυχικό, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

‘Ένας χώρος να γράφω, ένας να κοιμάμαι, χώρος για πίνακες και, κυρίως, βιβλιοθήκες, γιατί τα βιβλία που έχω είναι πάρα πολλά…’ 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμενα, το μικρό διαμέρισμα των 90m2, με τα δύο υπνοδωμάτια, επανασχεδιάσθηκε με κυρίαρχη χειρονομία τη μεγάλη καμπύλη βιβλιοθήκη ως στοιχείο διαχωρισμού των χώρων διημέρευσης από τον χώρο του υπνοδωματίου. Η κρυφή πόρτα που οδηγεί στο υπνοδωμάτιο, κάποια ντουλάπια, καθώς και ελεύθερες επιφάνειες για πίνακες, έδωσαν μια καλοδεχούμενη πολυπλοκότητα στο διαχωριστικό έπιπλο της βιβλιοθήκης. 

Οι χώροι διημέρευσης σχεδιάσθηκαν ενιαίοι. Η μικρή, αλλά λειτουργική, κουζίνα με την τραπεζαρία τοποθετήθηκαν αριστερά της εισόδου, ενώ το καθιστικό αναπτύσσεται μπροστά από τα μεγάλα ανοίγματα και το τζάκι. Ο χώρος του γραφείου, αν και στο βάθος, αναδείχθηκε με την υπερύψωσή του κατά ένα σκαλοπάτι. Στον χώρο της κουζίνας, το μικρό παράθυρο διευρύνθηκε σε μεγάλη τζαμαρία, ώστε η κουζίνα να πάρει φως και να αποκτήσει θέα προς το πράσινο που περικλείει την πολυκατοικία. 

Στο υπνοδωμάτιο, ο χώρος διευρύνεται οπτικά με το ανοικτό λουτρό- douche, ενώ το wc σχεδιάστηκε ξεχωριστά, ώστε να λειτουργεί και ανεξάρτητα, για τους επισκέπτες. 

Η επίπλωση του διαμερίσματος έγινε ως συνδυασμός αγαπημένων επίπλων του ιδιοκτήτη με νέες προσθήκες. 

Ο αρχικός σχεδιασμός της πολυκατοικίας από τον Ιωάννη Βικέλα, με τα μεγάλα ανοίγματα και την έλλειψη ενδιάμεσων δοκών, βοήθησε στην υλοποίηση της ιδέας του ενιαίου χώρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιευσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.