ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
06_03_2021

Βρεφονηπιακός σταθμός 'Cocoon'

Πολυάννα Παρασκευά + συνεργάτες _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Εκπαίδευση
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
341m2
Επιφάνεια οικοπέδου
770m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Ρωμανός, Μεσσηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Cocoon είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων για την φιλοξενία βρεφών και νηπίων ηλικίας έως 3 ετών, όπου απασχολούνται δημιουργικά και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, με τη φροντίδα βρεφονηπιοκόμων και παιδαγωγών. Βρίσκεται στην περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο και αποτελεί μέρος του Navarino Dunes, της πρώτης περιοχής της Costa Navarino. Τα κτήρια εκτείνονται σε συνολική έκταση ενός στρέμματος. 

Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του κουκουλιού, ως χώρου που κυοφορεί τη ζωή, τα κτήρια περιλαμβάνουν περιοχές ύπνου και δημιουργικής απασχόλησης για νήπια,  χώρους για την υγιεινή και την παρασκευή φαγητού τους, καθώς και υπαίθρια διαμόρφωση για παιχνίδι και δραστηριότητες. 

Από την ιδέα της γέννησης προκύπτουν σχήματα που περικλείουν, εμπεριέχουν και προστατεύουν τη ζωή. Τα καμπυλόμορφα, υπόσκαφα κτήρια με τα φυτεμένα δώματα  αγκαλιάζουν μία υδάτινη περιοχή (κοιλάδα), απ’ όπου οργανικές μορφές αναδύονται, δημιουργώντας ένα μαλακό και ασφαλές περιβάλλον για τη φιλοξενία των βρεφών.

Οικολογικά υλικά, φιλικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον έχουν επιλεγεί τόσο για την κατασκευή όσο και για τον κινητό εξοπλισμό του κτηρίου. Η γη (φυτεμένο δώμα), ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό περικλείουν, διαπερνούν και οριοθετούν το κτήριο, αποτελώντας έτσι τα αναπόσπαστα φυσικά του στοιχεία.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εξωτερική περίφραξη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2011', έπαινος στην κατηγορία 'Το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010'.
Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013