ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_10_2019

Αστική διπλοκατοικία

Ελευθερία Τζανάκη _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
2009
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Συνολική επιφάνεια
418m2
Επιφάνεια οικοπέδου
232m2
Διεύθυνση έργου
Λεωφόρος Ιωνίας & Βασιλείου Σμπώκου, Ηράκλειο, Ηράκλειο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο περιλαμβάνει δυο διώροφα διαμερίσματα, ισόγειο κατάστημα και μηχανολογικούς και αποθηκευτικούς χώρους, επάλληλα τοποθετημένα σε κεντρικό και προβεβλημένο γωνιακό οικόπεδο. Το πεντάγωνο σχήμα του οικοπέδου και ο συντηρητικός οικοδομικός κανονισμός ήταν εμπόδιο και, συνάμα, πρόκληση για τον σχεδιασμό και για τον τρόπο κατασκευής. 

Οι χρήσεις του κτηρίου αποτυπώνονται αφαιρετικά στις όψεις του. Μεγάλα διαφανή υαλοστάσια στο ισόγειο υποδηλώνουν την εμπορική χρήση, δύο επάλληλοι συμπαγείς λευκοί γλυπτικοί όγκοι και δύο σχηματισμοί οριζόντιων περσίδων υποδηλώνουν τις δύο όμοιες κατοικίες, ενώ η κατακόρυφη στήλη από λωρίδες αδιαφανούς γυαλιού (U–glass) μαρτυρούν το κλιμακοστάσιο. Οι δύο διώροφες κατοικίες έχουν ίδια κάτοψη, αλλά διαφορετικά στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης, προσαρμοσμένα στην προσωπικότητα των ενοίκων. Στις κατοικίες βασικό στοιχείο αποτελεί ο διπλού ύψους χώρος καθιστικού – τραπεζαρίας. Ο τοίχος, ο οποίος τον ορίζει, ύψους 5.5m, αναδεικνύεται σε κύρια εσωτερική όψη της κατοικίας και φέρει τις βιβλιοθήκες, το τζάκι και την εσωτερική γέφυρα – χώρο θέασης του ενιαίου χώρου από άλλη οπτική γωνία. Στο κατώτερο επίπεδο των κατοικιών βρίσκεται, επίσης, το κύριο υπνοδωμάτιο, ένα λουτρό και μια αποθήκη. Στο ανώτερο επίπεδο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. 

Ο σχεδιασμός είχε ως γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξασφάλιση θερμικής άνεσης χάριν των ενοίκων. Οι τρεις βασικές όψεις του κτηρίου έχουν ανατολικό, νότιο και δυτικό προσανατολισμό αντίστοιχα. Το κτήριο διαθέτει ενισχυμένη εξωτερική μόνωση, κουφώματα με θερμοδιακοπή και διπλούς, ανακλαστικούς υαλοπίνακες. Ο διπλού ύψους ενιαίος χώρος με κατάλληλα τοποθετημένα ανοίγματα σε ψηλά σημεία διευκολύνει την απαγωγή του θερμού αέρα. Τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν την εκμετάλλευση του ηλιασμού για θέρμανση τον χειμώνα. Αντίθετα, κατά το καλοκαίρι επιτυγχάνεται σκίαση του εσωτερικού χώρου μέσω ανακλαστικών υαλοστασίων και του συστήματος οριζόντιων περσίδων. 

Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει χρησιμοποιηθεί λευκό και γκρι επίχρισμα, ώστε να ελαχιστοποιείται η απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας. Οι οριζόντιες περσίδες είναι από αλουμίνιο χρώματος γκρι. Στο εσωτερικό των κατοικιών επικρατεί το λευκό χρώμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα δρύινα δάπεδα, δημιουργώντας μια ήρεμη, αλλά και ζωντανή, ατμόσφαιρα διαβίωσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Υπεύθυνη μελέτης
Στατική μελέτη
Μηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Εσωτερική διακόσμηση
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2014, έπαινος στην κατηγορία ‘Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009–2013'.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0813, 'Βραβεία 2014', τ. 122, 2014, σσ. 126-131.