ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Αποθήκη τέχνης

Α31 - Πραξιτέλης Κονδύλης _ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2009
Χρόνος αποπεράτωσης
2009
Συνολική επιφάνεια
75m2
Κόστος
75000€
Διεύθυνση έργου
Δήλεσι, Βοιωτία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πικροδάφνες και κυπαρίσσια, σε αγροτεμάχιο 4000m2, περίπου, και σε απόσταση λίγων μέτρων από την οικία του στο Δήλεσι Βοιωτίας, το αρχαίο Δήλιον, αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου εργαστηρίου ενός καλλιτέχνη, ζωγράφου και γλύπτη. Τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτηρίου διαμορφώνεται σε υπαίθρια γλυπτοθήκη, φιλοξενώντας έργα του ίδιου. 

Η πρόκληση ήταν διπλή. Το νέο δημιούργημα καλείται να συνδιαλεχθεί από τη μια με το περιβάλλον του, δομημένο και αδόμητο, και από την άλλη με το έργο του καλλιτέχνη.

Βασικά κριτήρια της σύνθεσης του νέου κτίσματος αποτελούν η οικονομία των μέσων υλοποίησής του, η κατασκευαστική ειλικρίνεια και πειθαρχία, η πλαστικότητα που θα το έδενε με το πνεύμα του ελληνικού τοπίου. Ο σχεδιασμός του σε όλα τα επίπεδα, συνεπώς, εκφράζει τον καθοριστικό ρόλο του στατικού του φορέα.

Το νέο έργο είναι ένα κέλυφος από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο συντελείται σε τρεις διακριτές φάσεις σκυροδέτησης.

Θεμέλιο/πλάκα/πρόβολος η πρώτη, τοιχία/μεσοπάτωμα η δεύτερη, θόλος η τρίτη.

Ο θόλος, διαχρονικό και διατοπικό αρχιτεκτονικό στοιχείο στέψης από την αρχαιότητα έως το Μοντερνισμό, συνομιλεί με τον ιδιαίτερο χώρο της οικίας του καλλιτέχνη, το ‘κελί’. 

Το νέο κτίσμα διατάσσεται κατά τον άξονα βορρά-νότου, ενώ το ορθογώνιο σχήμα της κάτοψής του διαιρείται σε τρεις ζώνες: ο πρόβολος και ο ημιυπαίθριος χώρος στον νότο, απ’ όπου και η είσοδος, ως πρώτη ζώνη, ο χώρος διημέρευσης και εργασίας του καλλιτέχνη ως δεύτερη ζώνη και το μεσοπάτωμα αποθήκευσης έργων στον βορρά ως τρίτη. Μια ευθύγραμμη σκάλα συνδέει οπτικά και λειτουργικά τα δύο επίπεδα, ενώ τα από σκυρόδεμα και εν προβόλω στοιχεία της λειτουργούν και ως γλυπτοθήκες-εκθετήρια της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Τα ανοίγματα, τα οποία σχετίζονται με την πορεία του ήλιου, τον φωτισμό στο εσωτερικό του χώρου και τον διαμπερή αερισμό του, προκύπτουν από εγκάρσιες οριζόντιες τομές στο κέλυφος του κτηρίου. Τα παράθυρα  ‘κόβονται’ και ‘πέφτουν’ στο έδαφος και τα τμήματά τους λειτουργούν ως πάγκοι υποδεχόμενα ανθρώπους και ως βάθρα υποδεχόμενα γλυπτικά έργα.

Το εργαστήρι έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει μεταλλικά οξειδωμένα κουφώματα και βιομηχανικό δάπεδο.

Ο σχεδόν μονοχρωματικός και αδρός χαρακτήρας του νέου έργου επηρεάζει και επηρεάζεται από τη δουλειά του καλλιτέχνη, συντελώντας τελικά σ’ ένα ενιαίο γλυπτικό αποτέλεσμα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2014', έπαινος στην κατηγορία 'Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2013'.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0813, 'Βραβεία 2014', τ. 122, 2014, σσ. 92-99.